Op 31 mei waren wij aanwezig op het Leesbuffet van hogeschool Odisee. Dit evenement werd georganiseerd om het postgraduaat Leescoach in de kijker te zetten, en om de pas afgestudeerde leescoaches te voorzien van handige connecties en materialen. Lezen voor Iedereen was dus met heel veel plezier aanwezig op het evenement om ons breed assortiment aan boeken in makkelijke taal voor te stellen. Want Leescoaches zijn broodnodig.

Op 16 mei verscheen er een artikel in Het Laatste Nieuws waarin de leescompetenties van kinderen in Vlaanderen werd aangehaald. De cijfers tonen aan dat de leescompetenties van Vlaamse kinderen en jongeren steeds slechter worden, en dat heeft niet enkel gevolgen voor het vak ‘begrijpend lezen’. Wanneer kinderen niet gestimuleerd worden om te lezen, gaat hun lees- en taalniveau naar beneden. Dat kan ook gevolgen hebben voor andere vakken, want als leerlingen niet begrijpen wat er in hun cursussen staat, kunnen ze ook niets leren. Daardoor daalt ook het algeme onderwijsniveau in Vlaanderen. Ook werd er verteld dat ouders steeds minder vaak boeken aan hun kinderen voorlezen, en ze stoppen steeds vaker ook zelf met lezen door gebrek aan tijd. Dit maakt lezen nog onaantrekkelijker voor kinderen, omdat ze minder en minder in aanraking komen met boeken.

Daarom is het postgraduaat leescoach erg belangrijk. We moeten kinderen en jongeren opnieuw aan het lezen krijgen, ook buiten de schooluren. Lezen voor Iedereen wil leescoaches (maar ook leerkrachten, ouders, en andere familieleden) hier graag in ondersteunen door boeken te maken in makkelijke taal die aansluiten bij de leefwereld en interesses van jongeren. Want lezen wordt meteen veel leuker, als je een boek leest dat je echt aanspreekt.

Op onze website vind je ons brede assortiment aan boeken in makkelijke taal, van leesniveau A1 tot leesniveau B2. Download ook gratis onze catalogus voor 2023, waarin je een kort overzicht van onze series vindt, en al de boeken die nog zullen verschijnen in 2023!

Volg ons op Facebook
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op Instagram
Schrijf in voor onze e-updates