Leesvaardigheid van Vlaamse leerlingen: een zorgwekkende daling

Recente resultaten van het PISA-onderzoek werpen een scherpe blik op de staat van het onderwijs in Vlaanderen. Het PISA-onderzoek evalueert het onderwijsniveau van leerlingen wereldwijd op verschillende domeinen, waaronder lezen, wetenschappen en wiskunde. Vlaanderen blijft het in deze studie beter doen dan andere Europese landen, maar kent een sterkere daling van cijfers dan andere landen. De leesvaardigheid van leerlingen is bijvoorbeeld sterk gedaald.

Wat is PISA?

Het Programme for International Student Assessment (PISA) is een wereldwijd onderzoek dat om de drie jaar wordt gemeten. In het onderzoek worden de prestaties van 15-jarige leerlingen in lezen, wetenschappen en wiskunde geëvalueerd.

Dramatische daling in leesvaardigheid

Een opvallende vaststelling uit het onderzoek is dat de leesvaardigheid van Vlaamse leerlingen in de afgelopen jaren aanzienlijk is afgenomen, vooral op korte termijn. Ondanks dat Vlaamse leerlingen nog steeds beter presteren dan hun internationale tegenhangers op het gebied van lezen, is de recente daling een punt van zorg. Het onderstreept de noodzaak om dieper in te gaan op de leesontwikkeling van studenten en te begrijpen welke factoren hebben bijgedragen aan deze neerwaartse trend.

Uitgeverij Lezen voor Iedereen

Bij Lezen voor Iedereen geloven we sterk in het creëren van makkelijk-lezen boeken die niet alleen de leesvaardigheid verbeteren, maar ook de interesse en betrokkenheid vergroten. Wij maken boeken in makkelijke taal voor alle niveaus, alle leeftijden en rond alle thema’s. Ook voor 15-jarige jongeren hebben wij dus een breed aanbod aan boeken. Tussen deze lijst zal je ook series vinden die geschikt zijn voor OKAN-leerlingen.

De volgende series zijn geschikt voor jongeren: Flitsen, Schaduwreeks, Leeslicht YA, Leesstraat, BoekenBoeien, Reality Reeks, Thuisfront, Picture This, Daar kun je op rekenen!, Superrr, Heftige Historie, Veertien – De tijd van je leven, Literatuur voor beginners, Minithriller.

Ook hebben wij een aantal boekenpakketten waarin onze makkelijk lezen boeken voor jongeren zijn aan toegevoegd.

Misvatting over makkelijk lezen

Een misconceptie is dat eenvoudige boeken de leesvaardigheid zouden verminderen, maar in werkelijkheid bieden ze een brug naar het leesplezier, waardoor lezers gemotiveerd blijven. Wij erkennen dat het verbeteren van de leesvaardigheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van het onderwijssysteem, ouders en de bredere gemeenschap. Daarom streven we naar een bevordering van het leesplezier dat op een toegankelijke manier kan worden behaald. Geïnteresseerd in onze makkelijk-lezen boeken? Ontdek meer op onze website.

Bronnen:

- https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/05/onderwijs-pisa-resultaten-wiskunde-lezen-wetenschappen/

- https://www.standaard.be/cnt/dmf20231205_93605948?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagupdate_b&utm_content=small_1_middag&utm_term=0-0&M_BT=1728854322206