Verfilmde boeken: een stap naar leesplezier voor aarzelende lezers

Een aantal boeken die uitgeverij Lezen voor Iedereen heeft hertaald, zijn ook verfilmd. Deze boeken kunnen dienen als een fijne en laagdrempelige manier om lezen te bevorderen bij aarzelende lezers. Verfilmde boeken krijgen vaak snel meer bekendheid. Hierdoor komen ze eerder in de belangstelling, wat ervoor zorgt dat lezers het boek sneller zullen oppakken.

Daarnaast kan de film dienen als een opstapje naar het boek. Doordat de lezers de film al hebben gezien, kennen ze het verhaal of de personages al. Dat maakt het boek lezen minder intimiderend! Bovendien kan de film dienen als motivatie voor studenten. Wanneer ze het boek uit hebben, kunnen ze zichzelf belonen door de film te kijken. Het vergelijken van de film met het boek kan daarnaast een interessant discussiemoment opleveren!

Daarom heeft uitgeverij Lezen voor Iedereen een aantal verfilmde boeken hertaald voor aarzelende lezers. Dit is juist om filmliefhebbers te motiveren om het boek van een bekende film te lezen.

Hier zijn een paar boeken uit deze lijst voor jullie uitgelicht:

Daar waar de rivierkreeften zingen:

Daar waar de rivierkreeften zingen is een bekend boek geschreven door auteur Delia Owens. In 2022 werd het boek verfilmd en werd het in Nederland het meest uitgeleend en gekocht boek. De film is nu ook in België beschikbaar op Netflix. Wij hebben het boek hertaald voor onze Leeslicht-serie, geschreven op leesniveau A2/B1.

Arsène Lupin, gentleman inbreker:

Arsène Lupin, gentleman inbreker is een spannende detective-roman, die werd verfilmd als een serie op Netflix, met als hoofdacteur Omar Sy. Het boek is geschreven op leesniveau A2/B1.

Een onverwachte vriendschap & Vrienden voor het leven:

Een onverwachte vriendschap en Vrienden voor het leven zijn twee boeken gebaseerd op het verfilmde boek van Philippe di Pozzo. In de boeken lees je over Philippe die na een ongeval verlamd raakt. Het boek werd in 2011 verfilmd als Intouchables, met dezelfde hoofdacteur als bij Arsène Lupin, gentleman inbreker.

Er bestaan twee boeken van in eenvoudige taal. Het eerste, Een onverwachte vriendschap, is een extra makkelijk boek, geschreven op leesniveau A1/A2, uit de serie De Leesstraat. Het tweede boek, Vrienden voor het leven, maakt deel uit van de serie Leeslicht, geschreven op leesniveau A2/B1.

The Hate U Give:

The Hate U Give is een bekende roman geschreven door Amerikaanse schrijver Angie Thomas. Het boek werd in 2018 verfilmd. In THUG worden belangrijke thema’s als racisme en geweld aangekaart. Een boek over jongeren, voor jongeren.

Pizzamaffia:

Pizzamaffia is een jongerenroman geschreven door auteur Khalid Boudou. Dit boek werd in 2011 verfilmd. Hét perfecte boek om jongeren te motiveren om het boek eerst te lezen en daarna de film te kijken!

Les Misérables:

Les Misérables is niet alleen bekend van de klassieker van Victor Hugo, maar ook van de musicalfilm die daarop gebaseerd werd. De musical is beschikbaar op Netflix en nog steeds worden musicals opgevoerd van Les Misérables. Zoek dus zeker eens op! Misschien kun je een leuk uitje plannen met je studenten!

Zoek je nog meer verfilmde boeken? Dan kun je op deze pagina terecht!