Uitgeverij Lezen voor Iedereen is vooral bekend om haar Nederlandstalige boeken in eenvoudige taal. Maar de uitgeverij geeft ook boeken uit in het Engels en Duits. Deze boeken zijn ook geschreven in eenvoudige taal, voor leerlingen die in de lessen nog moeilijkheden hebben met het begrijpen van de taal. Want een nieuwe taal leren is niet eenvoudig, maar leesboeken zijn een eenvoudige en aantrekkelijke manier om op een boeiende manier grammatica en nieuwe vocabulaire te verwerken.

Een nieuwe taal leren is niet eenvoudig. Bovendien hebben sommige leerlingen een betere aanleg voor het leren van een nieuwe taal dan anderen. Hierdoor ontstaan er snel niveauverschillen tussen leerlingen, terwijl de leerlingen met zowel een laag en hoog niveau toch in dezelfde klas blijven.

Een aantal leerlingen heeft de taal dankzij ouders, reizen of sociale media al onder de knie. Andere leerlingen hebben moeilijkheden omdat zij thuis een andere taal spreken die niet lijkt op het Engels. Engelse woorden lijken bijvoorbeeld meer op Nederlandse woorden dan Franse woorden. Als een leerling thuis Frans spreekt, is de kans groter dat Engels leren moeilijker verloopt.

De manier waarop leerlingen Engelse les krijgen is ook niet altijd de meest aangename manier. De lessen zijn vaak gebaseerd op grammatica en woordenlijsten, wat het plezier van het leren van een nieuwe taal bij sommige leerlingen vermindert. Boekpresentaties zijn een aantrekkelijke manier om het Engels al lezend te ontdekken. Door te lezen leer je de grammatica en woorden kennen op een boeiende manier, zeker als het een spannend boek is! Het probleem is helaas vaak dat leerlingen niet weten welke boeken zij kunnen lezen op hun leesniveau. Veel leerlingen beginnen vaak aan een boek dat te moeilijk is, wat hen demotiveert om verder te lezen.

Het is daarom erg belangrijk om individueel te kijken naar de noden van leerlingen. Op welk taalniveau zit deze leerling? En wat kun je als leerkracht Engels doen om de leerlingen te helpen en, nog belangrijker, te motiveren om de taal te leren?

De Engelse boeken van Lezen voor Iedereen bieden daarom eenvoudige boeken in het Engels om de drempel naar complexere teksten te verkleinen. Bij een boekbespreking kunnen meer gevorderde lezers bijvoorbeeld een moeilijker boek kiezen, zonder dat het andere leerlingen beïnvloedt, want zij hebben hun eigen boek, op hun eigen niveau.

De boeken die wij voor minder vaardige en jongere lezers voorstellen, gaan gepaard met illustraties en eenvoudige zinnen. De illustraties helpen leerlingen de stof op een boeiende en aantrekkelijke manier te verwerken. De jongerenreeksen zijn geschikt voor jongeren in het middelbaar onderwijs en bieden spannende en herkenbare verhalen. Op die manier kunnen zij ook leesmotivatie opbouwen, wat hopelijk leidt tot het oppikken van een ander en later misschien moeilijker boek.

Ontdek hier onze jeugdboeken voor minder vaardige lezers, oplopend in moeilijkheidsgraad:

Right Now – A1/A2

Right Now gaat over actuele thema’s waarmee jongeren te maken krijgen. Aan het einde van elk boek zijn oefeningen te vinden die na het lezen met de leerlingen kunnen worden uitgevoerd. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de leerlingen de woordenschat en leerstof op een efficiënte manier verwerken. Dit is de gemakkelijkste serie voor beginnende taalleerders, geschreven op leesniveau A1-A2.

 

Crossroads – A1/A2

Crossroads is een boekenserie voor jongeren met kleurrijke illustraties. In deze boeken gaan jongeren om met belangrijke thema’s zoals wraak, jaloezie, vriendschap en geweld. Doordat de boeken geschreven zijn over jongeren, kunnen leerlingen zich sneller identificeren met het verhaal, wat zorgt voor meer motivatie om verder te lezen.

Yesterday’s Voices – A1/A2

Yesterday’s Voices is een serie boeken over spannende figuren in de geschiedenis zoals gladiatoren en piraten. Aan de hand van illustraties en eenvoudige zinnen leren jongeren in het Engels hoe zo’n gladiator of piraat leefde.

Shots – A2

Shots is een serie boeken met thrillers en romantische verhalen. De boeken zijn geschreven op leesniveau A2 en zijn dus bedoeld voor wat gevorderde lezers. Ze worden ondersteund door illustraties die de lezers helpen het verhaal te begrijpen.

Sharp shades – A2

Deze verhalen zijn net zo spannend als die van de Nederlandse Schaduw-reeks. De verhalen zijn echter eenvoudiger geschreven, op leesniveau A2.

Fourteen - the time of your life – A2/B1

Fourteen – The Time of Your Life is de Engelse equivalent van de serie Veertien – de tijd van je leven.  De serie gaat over jongeren die 14 jaar zijn, en die in een heel andere tijd of op een heel andere plek leven. Hoe ziet hun leven eruit? Wat vinden zij van hun leven? Welke hoogte- en dieptepunten maken zij mee? Een eyeopener voor veel jongeren, als ze lezen hoe iemand van hun eigen leeftijd als slaaf moet werken. Het leesniveau is A2/B1. Voor jongeren van 12 tot 16 jaar.

Graphic novels – A2/B1

De Engelse stripromans van Eenvoudig Communiceren zijn een leuke en moderne manier om de klassieke teksten van bekende auteurs zoals Charles Dickens en Shakespeare te ontdekken. Moeilijke woorden staan op dezelfde pagina uitgelegd. Deze serie is geschikt voor iedereen die de Engelse taal en cultuur wat beter wil leren kennen.

On the wire – B1

De boeken in de serie On the wire zijn spannende en realistische verhalen over tieners voor tieners. Het leesniveau is B1. Geschikt voor jongeren van 12 tot 16 jaar die al een redelijke kennis hebben van Engels. Te vergelijken met onze Nederlandse Reality Reeks.

Zoek je nog meer Engelstalige boeken? En is jouw doelpubliek vooral kinderen? Of volwassenen? Dan heeft uitgeverij RongoBooks.com nóg meer Engelstalige boeken in eenvoudige taal!