Ik ga op reis en ik neem mee…: Boekentips voor jongeren in de B-stroom

Ik ga op reis en ik neem mee… is een wekelijkse serie artikelen waarin uitgeverij Lezen voor Iedereen boekentips geeft voor taalstudenten. Of je nu docent NT1 bent, docent NT2, of leerkracht in het middelbaar onderwijs voor jongeren in de B-stroom. Elke week vind je leuke boekentips voor jouw studenten of leerlingen voor de zomer. Fijne reis!

De middelbare school is tijdens de zomervakantie voor een aantal weken gesloten, waardoor leesbevordering en leesvaardigheid snel op pauze worden gezet. Hoewel je als leerkracht je leerlingen niet meer dagelijks ziet, is er wel een fijne manier om leesvaardigheid te bevorderen terwijl je op vakantie gaat: door boeken uit je schoolbibliotheek uit te lenen… om op reis mee te nemen! In dit artikel lees je een paar zomerse boekentips voor aarzelende lezers in de B-stroom in het middelbaar onderwijs.

Piraat Heftige Historie

Dit boek maakt deel uit van de serie Heftige Historie waarin wordt gekeken naar spannende figuren in de geschiedenis, zoals piraten. Met dit boek kunnen aarzelende lezers in de 1ste en 2e graad in de B-stroom hun piratenfantasieën beleven! Perfect voor jongeren die naar de zee gaan. Het boek is geschreven op leesniveau A1/A2 en is geïllustreerd.

ScherpMini Thriller

Scherp is een spannende, korte thriller uit de serie Mini Thriller, geschreven voor jongeren in het beroepsonderwijs, over jongeren in het beroepsonderwijs. De lezer volgt de hoofdpersoon, Nura. Zij werkt in een beautysalon om wat geld bij te verdienen. Maar dan wordt de beautysalon beroofd.

De naam van de serie al aangeeft, is het een korte thriller, waardoor het boek snel uit is! En wil de leerling verder lezen? Dan kan die ook Snel lezen. Dit boek maakt ook deel uit van de serie Mini Thriller. Het is geen vervolg op Scherp, maar gaat ook over Nura en het geheim dat zij ontdekt over haar klasgenoot.

De boeken zijn geschreven op leesniveau A2 voor jongeren in de 2e en 3e graad van de B-stroom en zijn niet geïllustreerd.

Romeinse tweeling - Veertien de tijd van je leven

Wie graag in de geschiedenis wil blijven, maar moeilijkere boeken wil vinden, kan terecht bij de serie Veertien – de tijd van je leven. Romeinse tweeling is een verhaal over Gaius en Julia, een tweeling, en hoe hun leven verandert op hun 14e verjaardag. Het verhaal van de twee tieners wordt voorafgegaan door de mythe over het ontstaan van de stad Rome: de strijd tussen de tweeling Romulus en Remus.

De boeken uit deze serie zijn geschreven op leesniveau A2/B1 en zijn perfect voor jongeren in de 2e graad van de B-stroom. Dit boek is een fijne manier om geschiedenis op een speelse manier aan te leren.

 

Erebos - Leeslicht YA

Het internet en videospellen maken een groot deel uit van de vrije tijd van jongeren. Om jongeren meer te laten lezen, maar toch in de wereld van videospellen te houden, is Erebos het perfecte boek. Dit boek is een hertaalde editie van het originele boek, geschreven door Ursula Poznanski. Het boek maakt deel uit van de Leeslicht YA-serie en is geschreven op leesniveau A2/B1.

Kampioen 2.0Leeslicht YA

In augustus zullen de Olympische en Paralympische Spelen plaatsvinden. Kampioen 2.0 is het waargebeurde verhaal van Olivier. Hij is gek op zwemmen en paardrijden. Maar na een slechte val van zijn paard, verliest hij zijn been. Zijn grootste doel? De Paralympische Spelen. Zal hij die ooit bereiken?

Dit boek maakt deel uit van de serie Leeslicht YA en is geschreven op leesniveau A2/B1. Het boek is een hertaling van het originele boek in eenvoudige taal voor jongeren in de 2e en 3e graad.

 

Zoek je boekentips voor je NT2-studenten, NT1-studenten of OKAN-leerlingen? Houd dan onze blog in de gaten voor meer zomerse boekentips!