Ik ga op reis en neem mee…:Boekentips voor NT2-studenten

Ik ga op reis en ik neem mee… is een wekelijkse serie artikelen waarin uitgeverij Lezen voor Iedereen boekentips geeft voor taalstudenten. Of je nu docent NT1 bent, docent NT2, of leerkracht in het middelbaar onderwijs. Elke week vind je leuke boekentips voor jouw studenten of leerlingen voor de zomer. Fijne reis!

De taalscholen zijn tijdens de zomervakantie voor een aantal weken gesloten, waardoor leesbevordering en leesvaardigheid snel op pauze worden gezet. Hoewel je als docent je studenten niet meer dagelijks ziet, is er wel een fijne manier om leesvaardigheid te bevorderen terwijl je op vakantie gaat: door boeken uit je schoolbibliotheek uit te lenen… om op reis mee te nemen! In dit artikel lees je een paar zomerse boekentips voor beginnende Nederlandse taalstudenten in de Ligo, CBE (Centrum voor Basiseducatie) of CVO (Centrum voor Volwassenonderwijs) oplopend van makkelijke boeken naar wat moeilijkere boeken.

Mo en Noor

Mo en Noor is een romantisch verhaal geschreven op leesniveau A1 over twee Iraanse cursisten. Wanneer Mo Noor op de markt ziet, wordt hij op slag verliefd. Maar Noor weet daar niets van, en dan heb je haar ouders nog!

De auteur, Virginie Gyselinck, is docent bij LIGO Brusselleer. Perfect dus voor NT2-cursisten! Houd ook zeker onze website in de gaten want binnenkort komen nieuwe boekjes over Mo en Noor!

Een dag in…

Een dag in… is de perfecte serie om het hele jaar door te lezen met je beginnende NT2-cursisten. Voor elke maand van het jaar bestaat er een boek geschreven op leesniveau A1, ook voor de maanden juli en augustus dus! Zo kunnen studenten zelfs twee boeken lezen tijdens de vakantie! Sinem en het water en Laura heeft haast zijn de titels van juli en augustus.

Hanna’s verjaardag

Hanna wil haar 50ste verjaardag niet vieren. Ze besluit te doen alsof ze op vakantie is, maar dan gaat ze echt op vakantie! En dan krijgt ze toch een leuke verjaardag. Het boek gaat over eenzaamheid en vriendschap. Hanna’s verjaardag komt uit de serie Leesstraat en is geschreven op weg naar leesniveau A2. De verhalen blijven kort en zijn perfect voor beginners die tijdens het jaar al wat kennis hebben opgelopen.
Zoek je nog een boek op weg naar leesniveau A2? De schrijver Gull Åkerblom heeft nog een ander boek geschreven met de personages in het verhaal: Dansen in de regen.

Lionel Messi

Wie aan de zomer denkt, denkt ook aan het Europees voetbalkampioenschap. Daar is deze biografie in eenvoudige taal perfect voor! Lionel Messi, de beste voetballer van de wereld is een biografie over het leven van Lionel Messi en is geschreven op leesniveau A2/B1. Het boek maakt deel uit van de Leeslicht serie, meer bepaald Leeslicht Sport. Benieuwd naar meer boeken over sport? Ga dan zeker naar onze pagina over boeken op thema sport.

 

Zoek je boekentips voor je NT1-studenten, OKAN-leerlingen of leerlingen in de B-stroom? Houd dan onze blog in de gaten voor meer zomerse boekentips!