Ik ga op reis en ik neem mee… is een serie artikelen waarin uitgeverij Lezen voor Iedereen boekentips geeft voor taalstudenten. Of je nu docent NT1 bent, docent NT2, of leerkracht in het middelbaar onderwijs voor jongeren in de B-stroom. Elke week vind je leuke boekentips voor jouw studenten of leerlingen voor de zomer. Deze week krijg je boekentips voor OKAN-leerlingen. Fijne reis!

Door de zomervakantie worden leesbevordering en leesvaardigheid snel op pauze gezet. Hoewel je als leerkracht je OKAN-leerlingen niet meer dagelijks ziet, is er wel een fijne manier om leesvaardigheid te bevorderen terwijl je op vakantie gaat: door boeken uit je schoolbibliotheek uit te lenen… om op reis mee te nemen!

Lezen voor beginners: Samen eten

We beginnen met een boekentip voor beginnende taalleerders met Samen eten. Dit boek komt uit de serie Woordwinst en is geschreven op weg naar leesniveau A1. Het verhaal gaat over Ravi. Hij eet niet graag alleen en gaat daardoor vaak naar de frietkraam. Maar dan is er een feestje bij de Nederlandse les. Nu kan Ravi laten zien hoe lekker hij kookt. Het verhaal is geschikt voor jongvolwassenen en sluit nauw aan bij ervaringen van NT2-studenten.

Het boek maakt deel uit van de serie Woordwinst. Een serie boeken voor (jong)volwassenen geschreven op weg naar leesniveau A1. Perfect voor beginnende taalleerders.

 

Leesniveau A1/A2: Ahmad op het voetbalveld

Ahmad op het voetbalveld is een verhaal over Ahmad, een OKAN-leerling. Hij spreekt nog niet zo goed Nederlands en kan zijn Nederlandse vrienden af en toe niet begrijpen. Gelukkig heeft hij tijdens de voetbal geen Nederlands nodig. Maar dan helpen zijn Nederlandse vrienden van de voetbal hem om Nederlands te leren.

Het boek is in korte zinnen geschreven op leesniveau A1/A2 en maakt deel uit van de serie Superrr. Superrr is een serie boeken speciaal ontworpen voor OKAN-leerlingen. De verhalen gaan over een groep jongeren die werkt in Supermarkt De Giraf. De verhalen zijn in die zin herkenbaar voor jongeren die een studentenjob hebben of willen. In de boeken zijn ook afbeeldingen die helpen bij het begrijpen van bepaalde woorden of situaties.

Sinds kort hebben wij ook twee Superrr taalboeken uitgebracht. In de taalboeken wordt het verhaal uit de leesboeken steeds in stukken opgedeeld. Na elk hoofdstuk lezen, krijgen leerlingen een paar oefeningen. De oefeningen gaan over de inhoud van het verhaal, gaan over de woordenschat en gaan soms ook over grammatica. Bovendien zijn de oefeningen opgedeeld in moeilijkheidsgraad, van makkelijk naar moeilijk. Op die manier kunnen leerlingen steeds hun taalniveau verbeteren.

 

Leesniveau A2: Lot uit de loterij

In het boek Lot uit de loterij wil automonteur Hassan de mooie Assina mee uitnemen. Helaas heeft hij daar geen geld voor, dus besluit hij om een lot te kopen. Als hij wint, zal hij haar bellen. Maar het lot heeft andere plannen met hem.

Werkelijk/ Waar is een serie korte boeken voor jongeren en jongvolwassenen, geschreven op leesniveau A2. De verhalen zijn geïnspireerd op echte, waargebeurde verhalen die in het nieuws zijn gekomen. Zo lees je over een man die in een vuilniscontainer terechtkomt of een man die wordt gered door zijn hond. De verhalen zijn kort, grappig en soms bizar. Perfect om leesmotivatie aan te wakkeren! Houd zeker je ogen open voor meer nieuwe boeken voor deze serie.

 

Leesniveau A2/B1: Pizzamaffia

Het boek Pizzamaffia is een herschreven boek van de bestseller van Khalid Boudou. Dat betekent dat het boek is herschreven naar eenvoudige taal. Het verhaal gaat over Brahim die in de pizzeria van zijn vader werkt. Het is hard werken, maar ook heel hard lachen. Totdat Brahims vader en oom Faris ruzie krijgen over geld. Het loopt helemaal uit de hand, en oom Faris en Haas starten een eigen pizzeria. Het is het begin van een echte pizzaoorlog. Komt het ooit nog goed tussen de twee families?

De boeken uit de serie Leeslicht YA zijn boeken voor anderstalige jongeren die al een aardige kennis van het Nederlands hebben, geschreven op leesniveau A2/B1. De boeken zijn bekende boeken, herschreven in eenvoudige taal. Zo kunnen ook mensen die moeite hebben met lezen of nog het Nederlands aan het leren zijn, genieten van bestsellers.

Bekijk ook zeker Leeslicht Sport-boeken, met boeiende sportbiografieën van sporters zoals Lionel Messi, Max Verstappen en Muhammad Ali.

Geschikte boeken vinden

OKAN-leerlingen zijn een diverse groep leerlingen van de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. Door hun verschillen in achtergrond, leeftijd en niveau is het belangrijk om het juiste boek te vinden. Niet iedereen is even gevorderd als anderen. Hierdoor heeft uitgeverij Lezen voor Iedereen een wijd aanbod aan boeken voor deze doelgroep, om aan zo veel mogelijk noden te voldoen. Jongeren kunnen beginnen met een lager niveau om dan steeds op een hoger niveau te gaan lezen en stap voor stap hun leesvaardigheid te verbeteren.

Onze boeken zijn geen kinderboeken. Het leesniveau wordt aangepast aan de leerlingen, maar het verhaal blijft een uitdagende verhaal dat past bij hun leeftijdscategorie. Zo lees je in de serie Superrr bijvoorbeeld over jongeren van 15 of 16 jaar die een studentenjob hebben in een supermarkt. Daarnaast gaan de verhalen steeds over leeftijdsgenoten waardoor de jongeren zich kunnen identificeren met de personages. De verhalen blijven herkenbaar om leesplezier en leesmotivatie aan te wakkeren. Want als een leerling zich in een verhaal kan vinden, zal die nog meer zin hebben om verder te lezen.

Bij een aantal boeken is ook lesmateriaal verkrijgbaar. Het lesmateriaal dient om op een boeiende manier de leerstof en het verhaal weer bij de leerlingen te brengen, zodat taalverwerving op zo’n interactieve manier mogelijk wordt gedaan.