Een leuke voorleeslijst voor (anderstalige) kinderen

Van 18 tot 26 november is het de voorleesweek. Dan besteden we extra aandacht aan voorlezen. Maar dat betekent niet dat je alleen dan moet voorlezen. Voorlezen doe je het hele jaar door, of je nu ouder bent of leerkracht. Voorlezen heeft tal van voordelen voor de leesvaardigheid en ontwikkeling van het kind. Het zorgt ook voor een moment van verbondenheid en aandacht met je kind.

Voorlezen niet alleen voor jonge kinderen. Ook oudere kinderen hebben er baat bij, zoals bijvoorbeeld anderstalige kinderen die net het Nederlands leren. Daarom zijn onze boekentips gericht op een groter publiek. De leesniveaus blijven steeds rond A1/A2 tot A2.

Hier zijn onze top 5 voorleesboeken bij uitgeverij Lezen voor Iedereen:

  1. 1. Boeken uit de serie Mijn klas.

Mijn klas is een serie boeken voor kinderen, geschreven tussen leesniveau A1 en A2. De serie heeft tien korte verhalen en is voor kinderen van 10 tot 12 jaar die Nederlands leren. Mijn klas gaat over de leukste klas van het land, een multiculturele klas. Zo volg je in elk boek een nieuw kind uit de klas. De boeken zijn goed voor rustig voorlezen door de mooie plaatjes en de korte lengte. De boeken zijn niet te lang, waardoor je gemakkelijk na één boek kunt stoppen met voorlezen. De volgende dag kun je dan verdergaan met een ander verhaaltje. Daarnaast zijn de boeken wat kleiner en hebben ze een harde kaft, wat het makkelijker en veiliger maakt om de boeken door te geven als je kinderen de illustraties van dichtbij willen zien.

  1. 2. Nina en Noortje van Yvonne Kroonenberg

Nina en Noortje is een verhaal over vriendschap, school, pesten en paarden. Het is dus hét geschikte boek om in een klas voor te lezen. Het verhaal gaat over Nina. Zij voelt zich niet thuis op school, want zij heeft geen vrienden. Zij is net als Noortje, een meisje uit haar klas. Noortje wordt soms gepest en daar voelt Nina zich slecht om. Daarom wil Nina Noortje graag helpen. Het boek heeft prachtige illustraties om tijdens het voorlezen te tonen. Het boek is ook opgedeeld in verschillende hoofdstukken, zodat je kunt stoppen wanneer je wil en de volgende dag verder kunt gaan. Tot slot zijn moeilijke woorden ook onderstreept. Als leerkracht of ouder toont dit aan welke woorden wat moeilijker zijn voor kinderen. Die woorden worden dan op het einde van het boek uitgelegd en aangetoond aan de hand van plaatjes.

  1. 3. De sprookjes van Hans Christian Andersen

De sprookjes van Hans Christian Andersen zijn over de hele wereld bekend. Daarom is het extra leuk om deze aan jouw kinderen voor te lezen. Het boek is opgedeeld in zes korte sprookjes: De nieuwe kleren van de keizer, De prinses op de erwt, Het lelijke jonge eendje, Het meisje met de zwavelstokjes, De Chinese nachtegaal en De kleine zeemeermin. Je kunt dus elke avond of elk voorleesmoment een ander verhaal voorlezen. Ook dit boek bevat prachtige plaatjes om aan je kinderen te tonen. Zo zorgt het verhaal van De nieuwe kleren van de koning voor een lachmomentje en Het lelijke jonge eendje voor medeleven en hoop.

  1. 4. De blauwe gitaar en andere verhalen

Dit boek bevat vier korte verhalen voor (anderstalige) kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Perfect voor kinderen dus in de OKAN-klas. De titels van de kortverhalen zijn de volgende: De Syrische kok, De blauwe gitaar, Muis is weg en Hiba doet mee. De verhalen zijn dus mooi opgedeeld. Ook hier kunnen kinderen genieten van prachtige plaatjes.

Kijk hier naar de boekpresentatie:

  1. 5. De kleine prins

Tot slot maakt De kleine prins natuurlijk ook deel van uit onze lijst. Deze klassieker is erg bekend van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Wij hebben dit boek uitgegeven in makkelijk Nederlands. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, waardoor stoppen op elk moment kan. Neem je kinderen mee op een avontuur met de kleine prins op andere planeten. De kleine prins vertelt over de bijzondere, planten, dieren en mensen die daar wonen.

Wil je nog meer voorleestips? Dan mag je ons ook mailen voor informatie op maat! Dat kan naar het volgende e-mailadres: c.crokaert@lezenvooriedereen.be