Een interview met Start!-krant lezer Carolina Mac

Carolina Mac komt uit Panama en heeft een Chinese afkomst. Zij kwam in 2011 naar Nederland voor haar opleiding aan de universiteit. In Amsterdam-Zuid studeerde ze Business and Languages en studeerde ze af in 2015. Nu is ze zelf taalcoach en taaldocent Chinees en Spaans. In dit interview vertelt ze ons haar verhaal.

“Mijn moedertalen zijn het Spaans en het Chinees. Sinds ik naar Nederland ben verhuisd leer ik ook het Nederlands.”

Vier jaar lang heeft Carolina lessen gevolgd aan de universiteit tijdens haar opleiding. Maar toen ze was afgestudeerd vielen die lessen weg. Ze werkte een paar jaar in de toeristische sector en ook daar hoefde ze geen Nederlands meer te gebruiken. Maar dat is na corona veranderd.

Start!-krant

Carolina gaat elke vrijdagochtend naar een taalcafé. Het taalcafé is een organisatie van de gemeente waarin ze woont. Daar leest ze onze Start!-krant.

“Ik lees jullie kranten elke week op het taalcafé. Ik vind de kranten makkelijk te begrijpen, duidelijk, interessant en heel handig voor mensen die het Nederlands willen leren.”

De kranten van Eenvoudig Communiceren bieden kranten aan in makkelijke taal over de Nederlandse maatschappij, over gebeurtenissen in binnen- en buitenland en over cultuur, sport en wetenschap. Want wij vinden het belangrijk dat ook minder vaardige lezers mee zijn met de actualiteit. Onze Start!-krant is zowel gemaakt voor NT1 (Nederlands als eerste taal) studenten als NT2 (Nederlands als tweede taal) studenten. De krant laat niet enkel nieuws zien maar ook belangrijke informatie over Nederlandse cultuur. Zo bevat de krant onder andere de rubrieken ‘Geldzaken’, ‘De mening van Nederland’ en ‘Wie is…?’. Bij de Start!-weekkrant is ook lesmateriaal beschikbaar voor lessen rond de krant in bijvoorbeeld taalcafés.

Wat is jouw lievelingsrubriek of welk artikel is jou het meest bijgebleven?

“Onlangs las ik een artikel in de krant dat me heel erg interesseerde. De kop van het artikel was ‘Kan je je moedertaal vergeten?’. Het vertelde dat hoe vroeger je als kind naar een ander land verhuist, hoe sneller je je moedertaal vergeet. Maar dan leer je de taal weer sneller. Terwijl jongeren van 15 tot 20 jaar hun moedertaal minder snel of niet vergeten.”

 

Start!-krant

Twee verschillende culturen

Carolina is opgegroeid in twee heel verschillende culturen. In de Chinese cultuur, bij haar ouders, en in de Latijnse cultuur, op school in Panama. Ook nu kwam ze weer in een heel verschillende cultuur terecht. Carolina vertelt ons over de moeilijkheden die ze ervaart:

“In Panama voel ik me de Chinees. Maar in China ben ik de buitenlander. En hier, in Nederland, ben ik de Aziaat (lacht).”

Maar Carolina heeft in elk geval haar plekje gevonden in Nederland. De cultuur is anders, zegt ze. Mensen zijn directer en iedereen is veel meer open-minded (onbevooroodeeld), zegt Carolina. Maar dat zorgt voor veel vrijheid, zegt ze.

“Je kan jezelf zijn. En je moet niet denken aan wat te dragen of wat te zeggen.”

Motivatie

Wat motiveert je om het Nederlands te leren?

“Ik wil de taal leren voor mezelf, maar ook voor de toekomst. Voor de toekomst van mijn dochters. Je weet ook nooit wanneer je in een noodsituatie zit en je hulp nodig hebt. Als je de taal beheerst, kan je hulp krijgen.”

Ook haar kinderen zijn drietalig. Zij krijgen les in het Nederlands en worden opgevoed in het Spaans en in het Chinees.

“Ik probeer nu via kinderboeken Nederlands aan mijn kinderen te leren. De woordenschat en de grammatica in de boeken zijn gemakkelijk en daar leer ik ook zelf van.”

Naast kinderboeken lezen, leest ze ook onze makkelijk te lezen boeken, luistert ze op naar podcasts en kijkt ze naar de televisie in het Nederlands. Ook op YouTube vind je tal van handige programma´s. Carolina raadt aan om te durven spreken. Je hoeft niet bang te zijn om de taal te spreken, ook al maak je fouten. Zo leer je een taal, zegt ze.

"Het is niet je moedertaal dus dat is normaal. Zolang mensen je verstaan is dat genoeg. Natuurlijk kan je altijd je taal verbeteren, maar het belangrijkste is om te kunnen communiceren."

Talen Leren Met Caro

Carolina is sinds kort taaldocent geworden. Zij geeft zowel lessen in het Spaanse instituut als online lessen op haar platform ‘Talen Leren Met Caro’. Carolina geeft les in twee talen: ze gebruikt het Nederlands voor haar leerlingen, en de taal die zij hun aanleert. Voor haar les begint, schrijft ze alles op in het Nederlands, zodat ze zonder moeite les kan geven.

Wat heeft je geïnspireerd om als docent talen te werken?

“De talen. Ik hou van talen. Talen zijn de bruggen die mensen met elkaar verbinden. De taal verbindt je met mensen, culturen, en maken een doorgang vrij voor de andere wereld. Wij leven in een hele geglobaliseerde wereld. De meeste mensen spreken 2 of 3 talen. Het is zo interessant dat onze hersenen in staat zijn om zoveel talen te begrijpen en te gebruiken. Dat is dan voor mij ook heel motiverend.”

Taaltips

Als laatst is het belangrijk om te vragen wat haar tips zijn om succesvol een taal te leren.

“Het is heel belangrijk dat mensen een taal leren voor plezier. Momenteel vind ik het heel leuk om het Nederlands te leren want het is voor mij nog een uitdaging. Maar het belangrijkste is dat je niet bang bent om fouten te maken en te praten. Zo leer je een nieuwe taal!”

Carolina Mac

Wil jij meer weten over Carolina of over ‘Talen Leren Met Caro’? Stuur haar een mail naar talenlerenmetcaro@gmail.com en neem dan zeker een kijkje op haar LinkedIn. Carolina is erg actief op LinkedIn waar ze haar ervaring als NT2-student, migrant en taaldocent deelt.

Carolina Mac