Begeleid asielzoekers op weg naar een baan!

Goed nieuws, asielzoekers in Nederland binnen de leeftijdscategorie van 18 tot 60 jaar mogen voortaan meer dan 24 weken per jaar werken. Dit heeft een positief effect, want op deze manier kunnen asielzoekers zich sneller integreren in de maatschappij! Hierdoor krijgen ze de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en een actieve bijdrage te leveren aan de maatschappij, zelfs tijdens de lopende asielprocedure.

Hoewel deze wijziging aanzienlijke arbeidskansen biedt, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee. Asielzoekers die willen werken in Nederland hebben ondersteuning nodig bij het verbeteren van hun taalvaardigheid, sociale vaardigheden en sollicitatietechnieken. Deze groep komt uit diverse achtergronden, spreekt verschillende talen en heeft uiteenlopende culturele achtergronden. Het aanleren van een nieuwe taal en het begrijpen van een nieuwe cultuur vormen dan ook belangrijke aspecten.

Om asielzoekers te helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en zich optimaal voor te bereiden op sollicitaties en op het uitoefenen van hun beroep door vakgesprekken te oefenen, hebben we een selectie boeken gekozen. Deze boeken bieden waardevolle inzichten en ondersteuning bij het navigeren door de Nederlandse samenleving en de arbeidsmarkt.

  1. 1. Aan het werk: alles wat je moet weten over je baan.

Aan het werk is een werkboek voor volwassenen die een zetje nodig hebben om (weer) aan de slag te gaan. En kom je uit een ander land? Ook dan vind je veel nuttige tips in dit werkboek.

In dit boek lees je precies wat jouw rechten en plichten als werknemer zijn. Daarnaast leer je over geldzaken. Wat staat er op je loonstrookje? Hoe onderhandel je over je salaris? En hoe zorg je voor een pensioen?
Aan het werk is niet alleen een boek om te lezen. Het staat vol opdrachten waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo kun je je goed voorbereiden op de arbeidsmarkt.

  1. 2. Op weg naar (betaald) werk

Als je graag nieuwkomers bijstaat, en dat op een gestructureerde manier wilt doen zodat zij makkelijker hun plek in de Nederlandse maatschappij vinden, dan kun je aan de slag met dit werkboek.
Hiermee neem je samen stap voor stap de ontwikkeling naar vrijwilligers- of betaald werk door.

Op weg naar (betaald) werk! is bedoeld voor nieuwkomers die niet zo makkelijk een baan vinden, en kan het beste ingezet worden in een-op-eentrajecten. Bijvoorbeeld bij vluchtelingenwerk, in de taalhuizen en in de bibliotheek.

  1. 3. Vakgesprekken

Praten over je beroep kan lastig zijn. Vooral als Nederlands niet jouw moedertaal is. Met dit werkboek leer je praten over je vak. Je leert hoe je vragen stelt. Je leert woorden die in jouw vak belangrijk zijn. Je gaat gesprekken voeren over gereedschappen en apparaten, materialen en machines.

Bij het werkboek hoort een doorspreekboek en audiomateriaal.
Mét docentenhandleiding voor onderwijs aan groepen

Bron: https://www.gemeente.nu/sociaal/integratie/asielzoeker-mag-meer-dan-24-weken-per-jaar-werken/