Lezen voor Iedereen stelt een nieuwe reeks voor: de Kompas-reeks. In de verhalen komen thema’s aan bod waar jongeren vanaf zestien jaar mee te maken kunnen krijgen. Moeilijk bespreekbare thema’s, maar door de boeken komen de tongen los. Ideaal om in het bso maatschappelijke discussies met jongeren uit te lokken.
Onze zusteruitgeverij Eenvoudig Communiceren gaf samen met stichting Lees-Goed en boekhandel Riemer de aftrap voor de nieuwe serie bij boekhandel Riemer.
De titel van het eerste boek is Onverwacht; zwanger van de buurman. Het gaat over een onbedoelde zwangerschap en over keuzes die gemaakt moeten worden.
De schrijfster, Marian Hoefnagel, was ook aanwezig. Zij signeerde het boek en ging met de studenten op de foto.
Singer-songwriter Jan-Anne van der Wel zong twee nummers die gingen over keuzes maken en hoe moeilijk dat soms is.
Studenten geven hun mening
Een van de studenten vertelt: “Ik zat te lezen in de trein. Op een gegeven moment riep ik: ’Wat?’ Ik was zo geschokt door wat ik las. De mensen om me heen vroegen of het wel goed met mij ging….
Het boek is heel goed, je leert na te denken. Je moet een mening hebben”
Een ander: “Een man kan niet zeggen: dat is jouw probleem. Hij moet voor het kind kiezen. Het zal wel moeilijk zijn, want hij had misschien andere plannen, maar het moet. Het is ook zijn kind.”
Weer een ander: “Het boek gaat over een meisje dat onbedoeld zwanger raakt. Is de baby welkom? Wil de vader ook voor het kind zorgen? In mijn cultuur zou de moeder geen hulp krijgen van de familie. In dit boek gaan haar ouders en de ouders van de vader meehelpen om voor het kindje te zorgen. Ik vind dat heel mooi.”
Belangrijk
In het bso loert voor een groot aantal studenten het gevaar dat ze de nieuwe generatie laaggeletterden worden. Immers, wie niet leert hoe geweldig het lezen van fictie is, leest vaak na zijn schooltijd niet of nauwelijks meer. En wie zijn taal niet onderhoudt valt terug in taalvaardigheid. En die terugval betekent voor veel bso-jongeren net het verschil tussen wel of niet meekomen in de maatschappij.
Lezen voor Iedereen
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.
Volg ons via Facebook
Deel dit bericht: