Hoera voor de voorleespapa's!
Dat is de slogan van de voorleesweek dit jaar.
Papa's en voorlezen, het blijkt namelijk geen vanzelfsprekende combinatie te zijn. En daar wil de voorleescampagne van dit jaar iets aan doen. Waarom zijn voorleespapa's zo belangrijk? En hoe kunnen onze boeken hierbij helpen?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voorlezen vooral door de mama gebeurt. Ook in andere omgevingen blijkt voorlezen nog steeds een vrouwenzaak: leerkracht, zorgkundige voor jong en oud, bibliotheekmedewerker, het zijn rollen die vooral door vrouwen worden ingevuld.
Toch is het belangrijk dat ook papa's, opa's of mannen voorlezen. Onder andere voor de leesbevordering bij jongens. Het is bekend en onderzocht dat jongens op de leeftijd van 7 tot 15, cruciale levensfase om leesgewoontes te ontwikkelen, minder lezen dan meisjes. Zo ontstaat al op jonge leeftijd een "genderkloof" op vlak van boeken.
Voor voorleespapa's is dus een voorbeeldrol weggelegd, zij doen aan "mannelijke" leesbevordering. Dat neemt niet weg dat vaders ook aangemoedigd mogen worden om aan hun dochters voor te lezen. Want uit onderzoek blijkt dat papa's creatiever voorlezen, ze zoeken makkelijker eigen verhaallijnen, leggen meer de nadruk op entertainment. Die stellingen zijn voor discussie vatbaar en er zijn ongetwijfeld tegenvoorbeelden te vinden. Maar in elk geval: papa's lezen anders voor dan mama's, ze leggen andere accenten. Daarom is het zo krachtig als zowel mama als papa hun eigen voorleesrol op zich nemen.
Het thema "Hoera voor de voorleespapa's!" deed ons speuren in ons boekenaanbod naar boeken die makkelijk tot een vader-zoon-leesmoment kunnen leiden.
Want hoewel onze boeken in de eerste plaats op lezen gericht zijn, kan je ze ook prima inzetten voor voorlezen. Omdat ze leuke, spannende en makkelijk te begrijpen verhalen bevatten uiteraard. Maar ook omdat het korte verhalen zijn: in één of enkele voorleeskwartiertjes heb je het hele verhaal uitgelezen.
Gladiatoren, Vikingen, piraten: dat is natuurlijk stoer papa-voorleesmateriaal, waarover je verhalen kan vinden in onze reeks Heftige Historie.
De ruimte, het heelal: het is een passie voor grote en kleine jongens. Vader en zoon zullen dan ook smullen van wat er gebeurt in de De Ruimtereis.
Een vader moet zijn zoon natuurlijk inwijden in het spel van de liefde. En daarvoor is De man van de bloemen een geknipt verhaal. Het toont mooi hoe verliefdheid ook onzekerheid met zich meebrengt. En hoe een boeketje bloemen je daarbij kan helpen!
In een onverwachte vriendschap gaat het over twee mannen met compleet verschillende achtergrond en interesses, die toch de beste vrienden worden.
Boeken over voetbal zijn natuurlijk ook een garantie voor stoere boeken-mannenpraat: voetbal is het thema in De voetballer, Topscorer, Dubbelspel en De Beste.
Elke vader wil graag zijn kinderen zelf onder de wol stoppen, met of zonder voorleesverhaaltje. Maar soms laten de omstandigheden dat niet toe, bijvoorbeeld als je vader in de gevangenis zit. In Vast, een titel uit onze reeks Thuisfront, gaat het over jim, een jongen die een vader heeft die in de gevangenis zit. Dit boek samen lezen is een mooie manier om dit zware thema van man tot man te bespreken.
Deel dit bericht:
Lezen voor Iedereen
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.
Volg ons via Facebook
boot