Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Allemaal mensen: onze vluchtelingenverhalen

De instroom van vluchtelingen in Europa is een veelbesproken thema momenteel. Dikwijls krijgen we dan harde cijfers met veel nullen om de oren geslingerd: zoveel miljoenen mensen uit die en die regio hopen veilige en betere oorden te vinden in dit of dat Europees land.

De Noord-Zuid-vereniging 11.11.11 zorgt met haar campagne “allemaal mensen” voor tegengewicht voor al dat cijfergeweld: de organisatie laat de mensen en de verhalen achter de cijfers zien. 

Overvolle sloep op zee cover boek je leven op het spel

Dat vluchtelingenverhalen vertellen belangrijk is, daar zijn wij het helemaal mee eens. Daarom ook  hebben wij enkele titels in ons boekenaanbod in dit thema, uiteraard in makkelijke taal. 

Met de boeken wordt de vluchtelingenproblematiek beter begrijpbaar en bespreekbaar, ook voor moeilijke lezers. De boeken zijn dan ook heel goed inzetbaar in scholen en klassen in het bso, tso en buso.  En uiteraard ook in de nt2-klassen en OKAN-klassen, waar de vluchtelingenproblematiek meestal wel heel concreet wordt.

Je leven op het spel vertelt in 56 pagina's het verhaal van Lea die op haar broertje Gash wacht in Europa. Die is aan boord van een gammele boot met 500 vluchtelingen gestapt in Eritrea. Wat als hij op die boot zat die midden op zee in brand vloog. Zeer toegankelijk boek, het leesniveau zit nog onder A2.

Weg van jou; verliefd op een vluchteling is een jongerenverhaal en gaat over Selda, uit Baskistan. Zij mag meedoen met een bandje. Een van de bandleden wordt meer dan zomaar een vriend. Maar wat als Selda niet mag blijven? Leesniveau A2/1F.

Hoe ik talent voor het leven kreeg  is de hertaling naar eenvoudig Nederlands van een heel bijzonder boek van Rodaan Al Galidi, een vluchteling uit Irak. Na jarenlange omzwervingen in het Midden-Oosten belandde hij in Nederland. Daar leefde hij jarenlang in een asielcentrum.

Vliegtuig met informatiebord luchthaven cover boek hoe ik talent voor het leven kreeg

In het boek vertelt hij op een bijzonder aanstekelijke toon over wat hem allemaal overkwam, via het personage Semmier Karim.

In een klap gaat over Karim Mensy uit Irak met een probleem: hij heeft borsten. Hij wil zich laten opereren en besluit te vluchten voor hij in het leger moet. Hij komt echter niet in Parijs maar in Duitsland terecht. Zijn meegesmokkelde geld voor de operatie wordt hem afgenomen, hij mag niet werken, niet studeren en raakt verstrikt in de bureaucratie van de asielzoeker. Hertaling van het vierde boek van Abbas Khider , het  leesniveau is A2/B1.

 

Deel dit bericht:

 

 

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

Volg ons via Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws