Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Leesplezier boosten in de klas: theaterlezen.

Leesplezier boosten in de klas: theaterlezen.

Theaterlezen is helemaal wat het woord doet vermoeden: leerlingen of cursisten lezen een dialooguit een boek. Elke lezer kruipt in de rol van een van de personages. Ze lezen niet covers boeken Woordwinstzomaar de tekst, ze doen het met gepaste klemtonen en intonaties. Het is een bijzonder rijke en leerrijke werkvorm, die op verschillende taalniveaus kan ingezet worden.

collage van coversHulp van de docent

En wat doet de docent? Die helpt in het begin natuurljik. Want het is belangrijk dat iedereen de dialogen heel goed begrijpt. De docent kan ook tips geven om de manier van lezen te verrijken. Hij kan de lezers vragen stellen: wat denk je dat dit personage voelt? Is hij of zij boos, verdrietig? Hoe kan je die emoties uitdrukken?

Wat kan je nog doen om de dialoog levendiger te maken?

Met korte, extra makkelijke verhalen

In (bijna) elk boek uit ons aanbod makkelijk te lezen boeken vind je wel een leuke dialoog om theaterlezen of toneellezen toe te passen. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de lezer de dialoog begrijpt. Het is ook goed als de lezers begrijpen in welk verhaal de dialoog zich afspeelt. 

Daarom zijn de extra makkelijke boeken uit Woordwinst of Beeldboek zeer geschikt. In elk van de titels vind je rijke dialogen. Handidg is dat de verhaaltjes kort en eenvoudig zijn, zodat iedereen een beeld kan krijgen van het hele verhaal. En dat maakt het makkelijker om de dialoog te kaderen.

Onzekerheid en hoop

Een voorbeeld: in het boekje Samen eten is het interessant om de dialoog te spelen waar Ravi Selma ontmoet in het park. Hij kent Selma uit de cursus Nederlands en nodigt haar uit om, samen met haar dochter, bij hem te komen eten. Interessant, want de lezers kunnen in de schoenen van Ravi stappen en, begeleid door de docent, onzekerheid en hoop uitdrukken.

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

 

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws