Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Onze directeur wint een prijs!

Valse papierenOnze directeur, Ralf Beekveldt, heeft de Makkelijk Lezen-prijs gewonnen! Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt in Nederland door Stichting Makkelijk Lezen aan iemand die zich inzet voor mensen die moeite hebben met lezen. Proficiat Ralf!

Maar, erkenning voor het belang van boeken in makkelijke taal was niet altijd zo vanzelfsprekend…

Onlangs publiceerde Noor Mekel een artikel op de website To read or not to read waarin zij in gesprek gaat met onze directeur en een van onze meest productieve schrijfsters: Marian Hoefnagel. Je kan haar kennen van de Reality Reeks en Valse Papieren, dat deze maand verscheen.

Ralf vertelt dat hij in 1994 begon met de Okee-krant, een krant in makkelijke taal voor mensen met een verstandelijke beperking. De reactie was toen niet zo positief. De mensen dachten dat leesvoer in makkelijke taal helemaal niet nodig was in Nederland. De mensen dachten zelfs dat Ralf’s initiatieven bedoeld waren om de cultuur dommer te maken. Het doel van Ralf, en daarbij ook ons doel, is natuurlijk het omgekeerde daarvan. Wij willen goede boeken bieden op het laagste niveau, zodat mensen gaan lezen, blijven lezen, en beter worden in lezen.

Gelukkig werden de boeken van Marian beter onthaald. Zij werkte als linguïst op een school voor doven en slechthorenden. Ze begon daar tienerboeken te schrijven voor leerlingen omdat zij vaak figuurlijk taalgebruik niet begrepen, en er is ook een kloof tussen gebarentaal en geschreven Nederlands. De leerlingen vonden de boeken van Marian super, omdat ze aansloten bij hun belevingswereld. Daarom werken wij erg graag samen met Marian, ze is een expert in het schrijven van boeken in makkelijke taal die toch aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.

 

Boeken in makkelijke taal zijn nu beter geaccepteerd in de maatschappij, maar er is nog steeds wat taboe rond. Ook hier in België. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, want onze boeken in makkelijke taal zijn bedoelt om mensen die aanvankelijk niet kunnen of willen lezen, toch aan het lezen te zetten.

Op onze website vind je voor elk wat wils, van de laagste leesniveaus tot het laatste stapje voor klassieke boeken. Neem zeker een kijkje! 

bron: https://toreadornottoreadwindesheim.wordpress.com/2023/01/09/we-werden-verguisd-omdat-men-dacht-dat-we-de-cultuur-dom-probeerden-te-maken/ 

Volg ons op Facebook
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op Instagram
Schrijf in voor onze e-updates

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws