Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Laaggeletterdheid en armoede: nauw verbonden

Het centrale thema van De week van de Geletterdheid 2017 (8 tot 14 september) was (kans)armoede. In het uitstekende gelegenheidsmagazine TROEF komen veel mensen aan het woord die in armoede verzeilden door laaggeletterdheid.

Armoede en geletterdheid zijn natuurlijk nauw met elkaar verbonden: wie slecht kan lezen, schrijven en/of rekenen, vindt moeilijk een job en heeft onvoldoende inkomen. En voor wie alle moeite heeft met letters en cijfers, zal ook geld beheren extra moeilijk zijn. In Vlaanderen is 1 op 7 volwassenen in Vlaanderen  onvoldoende geletterd. 

In de centra voor Basiseducatie wordt hard gewerkt aan het geletterdheidsprobleem. Je kan er terecht om te leren lezen en schrijven. In de centra is ook aandacht voor omgaan met geld. Zo is er de cursus "Slim Beheer", waarin je leert hoe je je budget kan plannen en hoe je kan besparen op elektriciteit en voeding. 

In ons aanbod van boeken in makkelijke taal hebben we ook verhalen die gaan over geld en budget: Klem gaat over het koppel Katja en Udo. Ze zijn dolverliefd en gaan enthousiast samenwonen. Al snel blijkt dat het leven te duur is en op hun werk gaat het niet goed. Ze zitten al snel klem door schulden. Over schulden gesproken is een bundel met korte verhalen over mensen die in de schulden terechtkomen. En er weer uitgeraken.

Schuld  is een jongerenverhaal in de reeks Thuisfront. Het gaat over de 17-jarige John. Die vindt dure kleding, een mooie telefoon en een nieuwe scooter belangrijk. Maar zonder Cover Schuld uit thuisfrontwerk en diploma's wordt dat moeiljk. Hij gaat lenen en dat maakt zijn geldproblemen alleen maar groter. Een spannend verhaal in makkelijke taal, waarmee je geld en schulden bespreekbaar maakt bij jongeren.

Met de boeken slaat de moeizame lezer twee vliegen in één klap: hij maakt leeskilometers op een aangepast leesniveau en tegelijk leert hij iets bij over omgaan met geld en hoe je schulden kan voorkomen. En over wat je kan doen als je toch voor een schuldenberg staat. De boeken sluiten aan bij Tel je geld, een online oefenprogramma over omgaan met geld.  

Nog boeken over geld en schulden vermijden:

Deel dit bericht:

 

 

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

Volg ons via Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws