Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Valse papieren

Valse papieren

Pierre is veertien jaar als de Eerste Wereldoorlog begint. Hij ziet alle Franse mannen weggaan uit het dorp om tegen de Duitsers te vechten. Ook zijn vader vecht mee. Pierre wil zijn land ook verdedigen. Maar hij is te jong.

Pierre is groot voor zijn leeftijd. En sterk. Misschien kan hij liegen om in het leger te komen. Dan heeft hij valse papieren nodig. Pierre maakt een plan. Lukt het hem? En is vechten in de oorlog wel zo heldhaftig als hij denkt?

Veel jonge mannen uit het dorp gaan in het leger. Sommige worden opgeroepen, andere melden zich zelf. De meisjes en vrouwen zwaaien de soldaten uit. Vol trots lopen de mannen in hun prachtige uniform het dorp uit. Ze kunnen niet wachten om tegen de Duitsers te vechten. ‘Wij gaan strijden voor Frankrijk’, roepen ze. ‘En wij veroveren Berlijn! Vive la France!’

Ik kan maar aan één ding denken. Ik wil ook in het leger. Ik wil ook een uniform. Ik wil dat de meisjes en vrouwen trots naar me zwaaien. Ik wil niet in het dorp blijven en broden bakken met Delange.

Valse papieren is een aangrijpend boek. Het kan namelijk dat er in België ook jongens waren zoals Pierre, die mee wouden gaan vechten in de Eerste Wereldoorlog. Daarom is het verhaal zo belangrijk.

Titel: Valse papieren
Auteur: Marian Hoefnagel
Reeks: Veertien - de tijd van je leven
Leesniveau: A2
72 pagina’s, gebonden, geïllustreerd
ISBN: 978-90-8696-704-9
€ 16,50

ISBN: 978-90-8696-704-9

€ 16,50