Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Bestrijd taalterugval met makkelijke jongerenboeken

Het nieuwe schooljaar is alweer in aantocht. Leerkrachten die met kansarme leerlingen werken, weten dat ze begin september ook weer met taalterugval te maken krijgen.

Dat geldt  bij uitstek voor OKAN-leerkrachten.

Taalterugval wetenschappelijk onderzochtCover boek Topscorer Jongen met bal

Taalterugval is het fenomeen waarbij de taalvaardigheid van leerlingen uit taal- en kansarme gezinnen erop achteruit gaat tijdens de vakantie. Zij hebben wel heerlijk kunnen uitrusten, maar kregen intussen weinig intellectuele prikkels.

Dat in tegenstelling tot hun kans- en taalrijke klasgenootjes die gestimuleerd werden om boekjes te lezen, op vakantie andere oorden te verkennen, een leuk kampje te doen en misschien ook een museum te bezoeken met hun ouders.

De taalterugval is meer dan een gevoel, het is een wetenschappelijk onderzocht fenomeen: “summer learning loss” heet het dan en is zowel op gebied van taal als op gebied van  rekenen vastgesteld.

Voorstel om zomervakantie in te korten 

Telkens laait in het vaarwater van die terugvalproblematiek de discussie op over de zomervakantie: is twee maanden niet te lang? Er was ooit een interessant kalendervoorstel in die richting van socioloog en tijdsexpert Ignace Glorieux om de zomervakantie twee weken in te korten.Die vakantiedagen zouden we dan gespreid in het schooljaar kunnen inplannen. Want als de pauze niet te lang duurt, is af en toe pauzeren heel goed voor het brein.

Maar het is een voorstel dat tegen het comfort -de reisplannen- van de middenklasse ingaat en dus weten wat er zal gebeuren: niets.

Makkelijke boeken voor jonge lezers

Wachten op het inkorten van de zomervakantie, is dus wachten op Godot. Maar dat betekent niet dat we bij de pakken moeten blijven zitten. Wij hebben een voorstel waarmee je kans- en taalarme kinderen toch voldoende kan stimuleren: boeken!

Wij hebben een ruim aanbod aan boeken met verhalen die jongeren zullen aanspreken. En geschreven in makkelijke taal bovendien. Perfect dus voor een jongerenbrein in vakantiemodus. Ook om de taalterugval in het begin van het schooljaar zo snel mogelijk weer te overbruggen, kun je de boeken inzetten.

We hebben boeken voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook boeken voor oudere tieners. En we hebben extra makkelijke leesboeken, tot boeken die richting leesniveau B1 gaan. 

Wil je een idee krijgen van ons rijke aanbod aan jongerenboeken? Bestel dan ons proefpakket, aan een zeer voordelige prijs: het pakket kost 120 euro ipv 160 euro. Dat voordeel geldt enkel in onze webwinkel.

Lezen in de zomer is leuk

Heel mooi is ook het initatief van ’t Lampeke, een Leuvense buurtwerking voor kansarme kinderen. Lezen tijdens de zomer is leuk is een pakket maatregelen om de zomerterugval te bestrijden, met taal en lezen: een taalstimuleringspakket dat de kinderen meekrijgen op reis, leesmaatjes voor de kinderen die de vakantie thuis doorbrengen en een mobiele bibliotheek, die zomaar thuis langskomt. “Zomerverlies? Je bedoelt zomerVERRIJKING” is het heerlijke motto van  ’t Lampeke.

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws