Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Meer leesuren voor kinderen? Met de juiste boeken!

Alarmerende berichten in alle kranten vorige week: Vlaamse kinderen gaan erop achteruit in begrijpend lezen. Dat bleek uit een internationaal leesonderzoek, PIRLS genaamd (“Progress in International Reading Literacy Study”), In Vlaanderen werd voor deze studie de prestaties van kinderen van 10 jaar gemeten. Vlaanderen tuimelt in de rangschikking van de achtste plaats naar de 32ste plaats.

Iedereen gaat dan meteen op zoek naar de oorzaken: ouders stimuleren te weinig en er gaat te weinig tijd naar lezen in de scholen. De lat ligt te laag, luidt de conclusie.

Wel, wij durven het omgekeerde te denken: de lat ligt misschien wel te hoog?

Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat kinderen te veel leesuren krijgen. Wij zijn uiteraard voorstander van meer lezen, op school en thuis.

Wel denken wij dat kinderen van 10 jaar op school wel eens teksten en boeken moeten lezen die hen eigenlijk niet aanspreken. Of die te moeilijk zijn. Spijtig, want die leeftijd is een scharniermoment voor het leesgedrag. Het lastige is dat kinderen van tien net te oud zijn voor de kinderboeken en nog een tikkeltje te jong zijn voor de young-adults boeken. 

Wij hebben enkele tips om tienjarigen met veel leesplezier aan het lezen te krijgen.

Informatieve teksten

Sommige kinderen krijg je enkel aan het lezen als je ze teksten voorschotelt waarmee ze iets te weten komen over hun omgeving. Zeker als die teksten makkelijk te lezen zijn én als er ook nog interessante weetjes in staan. Zoals in onze reeks Top 15 - Leuk om weten. Daarin gaat het onder andere over wonderlijke dieren, spannende sporten en boeiende natuurverschijnselen. Of in de laatste titel in die reeks leert de lezers dat films, strips en graffiti ook kunstvormen zijn.

Klasbreed lezen

Met de hele klas hetzelfde boek lezen brengt een unieke dynamiek op gang, want iedereen zit met zijn neus in hetzelfde verhaal. Maar niet elk kind in een klas van het vierde leerjaar is even goed in lezen. Dat niveauverschil kan je opvangen met extra makkelijke boeken, die kinderen toch kunnen boeien.

De snelle lezers kunnen de moeizame lezers dan helpen om het verhaal te doorgronden.

De boekjes uit de reeks Mijn Klas zijn daarvoor heel geschikt: makkelijk te lezen boeken over de leukste klas van het land. De reeks is bedoeld voor kinderen van 10 die pas met het Nederlands in aanraking komen.

Zo kunnen ook vluchtelingenkinderen, samen met hun Vlaamse klasgenootjes, leuke verhalen lezen in de taal van hun nieuwe land!

Beelden

Waarom zijn strips zo populair bij kinderen? Omdat ze ook naar de prentjes kunnen kijken. Maar ook coole graphics helpen om kinderen boeken uit te laten lezen.

Zoals in onze boeken uit de reeks Heftige Historie: want als er over Vikingen, Gladiators of Piraten wordt verteld door de ogen van een jongen of een meisje , dan wordt geschiedenis plots zeer nteressant. 

Ook in de boeken van de reeks Flitsen staan mooie, aansprekende beelden. De boeken zijn normaal bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar. Maar kinderen die net iets jonger zijn zullen zeker ook al kunnen genieten van de leuke verhalen over verliefdheid, bijverdienen en alleen thuis zijn.

Deel dit bericht:

 

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

Volg ons via Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws