Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Hilde Crevits ontdekt het belang van samen lezen

De slechte resultaten van de Vlaamse kinderen in het internationale leesonderzoek PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study”) blijft  nazinderen. Nederland scoorde daarentegen wel goed op de testen, dus trok onze onderwijsminister Hilde Crevits naar Nederland om te kijken hoe ze het daar aanpakken

Minister Crevits ging leesles volgen in Eindhoven, in het schooltje ’t Palet. Daar presteerden de leerlingen tien jaar geleden ook heel slecht op lezen. Maar de school reageerde en koos radicaal voor een moderne leesaanpak. 

Minister Crevits leerde veel bij in Nederland. En het bracht haar op ideeën die wij alleen maar kunnen toejuichen. 

Zo zag ze dat lezen in het schooltje in Eindhoven ook een groepsactiviteit kan zijn.  

Inderdaad, samen lezen stimuleert.  Dat helpt zeker ook bij moeilijke lezers, de doelgroep die wij aan het lezen willen krijgen met onze boeken in makkelijke taal.  

We hadden al een uitgebreid aanbod boeken in makkelijke taal voor volwassenen en voor jongeren, maar recent lanceerden we ook een reeks voor kinderen: Mijn Klas, voor kinderen van 10 tot 12 die pas Nederlands leren, zoals kinderen van migranten en vluchtelingen.

Omwille van de eenvoud en de inhoud zijn die boekjes perfect inzetbaar om met de hele klas of in kleine groepjes te lezen. De sterkere lezertjes kunnen dan hun minder taalvaardige klasgenootjes meetrekken in het verhaal -en in de taal.

Voor net iets oudere kinderen is er Superrr, waarin hun leeftijdgenootjes spannende dingen meemaken in de supermarkt. 

Wat de minister ook opmerkte bij haar bezoek in Eindhoven: het schooltje heeft een eigen bibliotheek, met het nieuwste aanbod. Ook dat vinden wij een enorme troef om moeilijke jonge lezers met hun neus in de boeken te krijgen. Want hun ouders hebben het meestal niet breed en zullen niet gauw boeken kopen. Bovendien raken ze niet zo makkelijk in de plaatselijke bibliotheek. Een goed werkende schoolbibliotheek biedt daarom de beste kansen om die moeilijke lezertjes toch met boeken in aanraking te laten komen. 

En tenslotte ontdekte minister Crevits het belang van leesplezier. En dat is precies wat wij ook moeilijke lezers willen doen beleven. Dat doen we met leuke, spannende verhalen in makkelijke taal, voor alle leeftijden!

Deel dit bericht:

 

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

Volg ons via Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws