"Waar kunnen we meer van die boeken vinden?" Die vraag krijgen leerkrachten die met onze boeken werken wel eens, bijvoorbeeld in nt2 of OKAN.
Omdat het hier vaak om kwetsbare doelgroepen gaat, met mensen die het financieel moeilijk hebben, verwijzen de leerkrachten hen graag naar de bibliotheek. Want in de meeste bibs is een deel van onze boeken wel te vinden.
Wij staan dan ook helemaal achter de campagne #bibvooriedereen, waarmee de kleine bibliotheken vechten om te overleven.
Die campagne is nodig omdat in 2016 beslist werd dat Vlaamse steden en gemeenten niet meer verplicht zijn om een bibliotheek te hebben. Ze bepalen nu zelf of een bibliotheek nodig is en welke werking zij moet uitbouwen. Gevolg: de voorbije jaren werd op vele plekken in Vlaanderen al bespaard op collectie, personeel en werking.
Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht in oktober 2018, is er extra gevaar voor het voortbestaan van kleine bibs. Want hoe zal worden beslist over de lokale, kleine bibliotheek in de huidige politieke context, waarin harde valuta belangrijker lijken dan alles wat gemeenschapsbevorderend werkt? Een nieuw winkelcomplex, een bedrijfsgebouw, een parking: het levert de gemeente meer geld op dan die bibliotheek.
Als uitgever van makkelijke boeken richten wij ons op maatschappelijk kwetsbare doelgroepen: laaggeletterden, mensen met een migratie-achtergrond, mensen met een leesbeperking, jong en oud. De bibliotheken, zowel in de stad als in de lokale gemeentes, zijn dan ook onze natuurlijke en noodzakelijke partners om onze boeken bij dit publiek te krijgen. Daarom staan wij helemaal achter de campagne #bibvooriedereen en hebben wij het charter ook getekend. De petitie heeft al meer dan 36 000 handtekeningen verzameld. Mensen vinden een lokale bibliotheek dus echt wel belangrijk!
Hoe kom je te weten of een titel uit ons fonds beschikbaar is in de bibliotheek in je buurt?
Eerst zoek je het ISBN-nummer van het boek dat je wil opzoeken in de bibliotheek. Je vindt het onderaan bij elk boek in de webshop.
Dan surf je naar bibliotheek.be en je geeft het ISBN-nummer van het boek in in de zoekbalk.
Dan klik je op de knop “zoek in jouw buurt”. Er gaat een nieuw scherm open en daar tik je de gemeente in waar je woont. De zoekresultaten geven je dan de bibliotheken waar je het boek kan uitlenen, in aflopende volgorde van afstand tot je woonplaats.
Als je dit bijvoorbeeld doet met het boek De juiste man, dan zie je dat maar twee bibliotheken het boek in hun collectie opgenomen hebben. Dat komt natuurlijk ook omdat het een vrij nieuwe titel is. Doe je hetzelfde voor Het verhaal van Sam, een klassieker uit ons fonds, zie je dat die in heel wat bibliotheken aanwezig is.
Vind je een boek dat je graag wil lenen niet terug in de collectie? Aarzel dan niet het personeel van de bibliotheek aan te spreken en te voor te stellen om het boek aan te kopen.
Deel dit bericht:
Lezen voor Iedereen
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.
Volg ons via Facebook