Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Lezen in de superdiverse OKAN-klas

Het aantal kinderen in de OKAN-klassen in Vlaanderen neemt flink toe. In Antwerpen is dat een probleem aan het worden, want de maximumcapaciteit voorzien voor de OKAN-klassen is bereikt. Dat is natuurlijk  een gevolg van de toegenomen vluchtelingenstroom uit de oorlogsgebieden in het Midden-Oosten. Dikwijls vluchten eerst de ouders uit het oorlogsgebied. Als zij hier voet aan de grond hebben, volgt de rest van het gezin, via de formule van gezinshereniging.

Diversiteit als uitdaging

Een OKAN-leerkracht staat voor een enorme uitdaging, ook naast het omgaan met al te krappe klasruimtes. Want er is ook de grote diversiteit in elke OKAN-klas: verschillende etnische en taalachtergronden, maar ook verschillende taalniveaus en zelfs de leeftijd in één klas kan enorm variëren.

Dat boeken lezen in de doeltaal heel efficiënt is om de taal te leren, is al heel lang heel bekend. Maar hoe integreer je lezen in een OKAN-klas, met dat zeer diverse publiek?

Leesboeken voor (OKAN)-jongeren

Ons boekenaanbod kan een (deel van het) antwoord bieden. Want we hebben boeken in verschillende leesniveaus, speciaal voor jongeren. Voor de echte beginners is Flitsen een mooie reeks met jongerenverhalen. Met heel eenvoudige, korte zinnen en vooral: coole graphics.

OKAN-klassers die al wat verder staan, kunnen in de Leesstraat terecht. Ren, Amina, ren en Iwan en Anne zijn verhalen waar jongeren van smullen. En ook in de serie Leeslicht (leesniveau B1) hebben we een speciaal jongerenverhaal: Shock, de hertaling van een titel van jeugdauteur Mel Wallis de Vries. OKAN-leraars die wat wereldgeschiedenis in hun lessen willen smokkelen, kunnen kiezen uit titels uit de reeks Heftige Historie of 14, de tijd van je leven.

 Multicultureel en informatief

Ook de multiculturele volksverhalen zullen de Okanners gretig lezen. Een deel ervan zal de verhalen van Nasreddin Hodja, de spin Anansi en andere herkennen in de taal die ze nu aan het leren zijn.

 Ook informatieve boeken spreken jongeren aan. Met de reeks TOP 15, leuk om weten, kunnen ze onder andere leren over natuurverschijnselen, spannende sporten en wonderlijke dieren. In de boeken staan ook enkele vragen over de besproken onderwerpen, zodat ze meteen kunnen tonen dat ze het allemaal goed begrepen hebben.

Kortom, we weten zeker dat elke OKAN-student leesplezier kan vinden in  ons bijzonder diverse boekenaanbod. En zo dragen wij ook ons steentje bij aan de integratie van de vluchtelingenjongeren in Vlaanderen.


Deel dit bericht:

 

 

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

Volg ons via Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws