Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Vocvo-uitwisseldag: verbazing over ons brede aanbod

Vorige week was het de VOCVO-uitwisseldag. Op dit tweejaarlijkse evenement ontmoeten mensen elkaar die actief zijn in volwasseneneducatie. In workshops oefenen ze nieuwe werkvormen en uiteraard  worden er tussendoor volop ideeën en ervaringen uitgewisseld.

In de centrale hal van het Antwerps congrescentrum 'De Finale' mochten wij ons aanbod van boeken in makkelijke taal uitstallen. De interesse was groot en er was verbazing over het ruime aanbod: “ik had geen idee dat jullie dit ook allemaal hadden”.Leerkracht cvo bladert in makkelijk boek

Lesmateriaal voor cbe en cvo

Aan onze tafel kwamen vooral leerkrachten uit centra voor basiseducatie (cbe) en centra voor volwassendenonderiwijs (cvo) in de boeken snuisteren. Tom en NIki op de covers van de beeldboeken werden herkend en begroet alsof het oude vrienden waren. De extra makkelijke boeken van Johan Van Caeneghem blijven dan ook bijzonder populair: voor beginnende niveaus in nt2, maar ook bij cursussen geletterdheid worden ze gretig ingezet als lesmateriaal.

Veel leerkrachten ontdekten dat er recent twee nieuwe titels verschenen in de reeks: “De ontmoeting” en “De man van de bloemen”. De auteur koos dus voor een ander titelformat, maar het idee en de kwaliteit blijven onveranderd: fijne verhalen met weinig tekst, foto’s die de tekst uitbeelden en extra makkelijke taal.

Uitdagen met boeken

Ook nieuwe extra makkelijke reeks, De leesstraat, bleek nog niet heel bekend te zijn. Natuurlijk hadden wij de hele reeks bij en vertelden we graag hoe je de korte, makkelijke verhalen van Hanna’s verjaardag, De blinde bloemist en andere titels in de reeks heel goed kan inzetten als lesmateriaal. Zeker in combinatie met de Leeswijzer kan je cursisten het verhaal laten lezen, laten navertellen en elkaar warm laten maken om de boeken te lezen. En heb je cursisten die al wat verder staan? Dan kan je ze uitdagen met boeken met leesniveau B1, bijvoorbeeld uit Leeslicht, Misdadig of Vlaamse Reuzen.

Woordenschat voor het dagelijkse leven

Opvallend aan onze kant, was de belangstelling voor de werkboeken over gezondheid: Gezond bezig met taal, Ik leef gezond, Lees en schrijf! Gezondheid, ... Ook de boekjes in de reeks Mijn Leven werden gretig doorbladerd. Die bevatten dan ook een heleboel heel praktische, meteen bruikbare tips en woordenschat van het dagelijkse leven.

Het meest gehoorde geluid: "wel wel, ik wist niet dat jullie dat ook allemaal hadden". Inderdaad, de fictieboeken in makkelijke taal zijn goed bekend, maar we hebben dus ook heel wat informatieve en werkboeken in ons aanbod. Denk ook aan de reeks TOP 15 - Leuk om weten. Informatieve werkboekjes, die verrassend goed scoren bij moeilijke lezers. En met verwerkingsvraagjes bij elk hoofdstuk.

Digitale geletterdheid

In een recente bevraging van de cursisten van de cbe's, bleek dat er een breed begrip is van geletterdheid: dat is niet meer alleen informatie vinden, begrijpen en weten wat je er moet mee doen.  Want in dit internettijdperk moet je alles online regelen: je belastingsbrief, inschrijven voor een cursus, maar ook gewoon je bankrekening beheren of een afspraak maken bij de dokter: het lukt gewoon niet meer als je niet met de knoppen van een computer overweg kan. Daarom ook kreeg de reeks Lees&Schrijf en Klik&Tik zo veel aandacht. Want die reeksen werken aan geletterdheid in de brede zin van het woord. En dat is nodig, meer dan ooit.

Deel dit bericht:

 

 

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

Volg ons via Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws