Het zijn vreemde, onzekere tijden. De schoolpoorten zijn dicht en we weten niet wanneer ze weer open gaan. Er wordt ingezet op afstandsonderwijs, maar dat is bij maatschappelijk kwetsbare jongeren en volwassenen extra moeilijk.
Want ze hebben niet altijd de digitale middelen en vaardigheden die hiervoor nodig zijn.
Wij denken dat ook tijdens de lockdown onze boeken hun rol kunnen spelen om de kloof te dichten. Misschien wel meer dan ooit. Lees hier hoe je "lezen op afstand" met moeizame lezers kan aanpakken.
En je leest ook hoe je daar een cadeautje kan bij krijgen.
Klasbreed lezen
Met de de hele klas eenzelfde titel lezen, heeft het grote voordeel dat er interactie over het verhaal onstaat. Dat kan je ook op afstand stimuleren.
Kies daarom een titel in de webshop waarvan je denkt dat hij een groot deel van de klas of groep zal aanspreken. Je bestelt voldoende exemplaren voor elke leerling (en voor jezelf) en laat het pakket bij jou thuis leveren.
Je stuurt elke leerling een exemplaar op naar het thuisadres.
Je geniet trouwens van mooie stapelkortingen als je meer exemplaren van eenzelfde titel bestelt!
Je steekt bij het boek een brief met verwerkingsopdrachten en inleefopdrachten. Laat je hierbij inspireren door de opdrachten in de Leeswijzer of Goed Verhaal.
De Leeswijzer geven we cadeau als je een boekenpakket van minimum 90 euro bestelt.
Je kan telefonisch even opvolgen of de boeken en de opdrachten goed zijn aangekomen. Meteen een contactmoment en de gelegenheid om even te vragen hoe het ermee gaat.
De leerlingen of cursisten kunnen de opdracht op papier maken, een foto nemen met hun smartphone en doorsturen via e-mail. Je kan ook vragen om het ingevulde documentje terug te sturen.
Maak de drempel nog lager door een voorgefrankeerde omslag mee sturen.
Is je doelgroep toch voldoende digitaal vaardig? Hier zie je hoe je een google form of quiz kan maken van de verwerkings- en inleefopdrachten.
Of maak er een Boookwidget, Kahoot of Lessonup van.
Digitaal interactie op gang brengen over het verhaal? Laat je lezers een reactie/mening geven op de webiste Leesmoment bij een van onze titels.
In deze omstandigheden moet de leesmotivatie meer dan ooit van binnenuit komen. Leesbegeleiding is bovendien iets moeilijker nu. Daarom is het heel belangrijk dat de titel een haalbaar leesniveau heeft én een aansprekend verhaal heeft.
Heb je niveauverschillen binnen de klasgroep? Dan kan je natuurlijk ook met twee of meer titels werken.
Denk bijvoorbeeld aan het verhaal “Een onverwachte vriendschap” in De Leesstraat. Het is een hertaling naar leesniveau A2 van het filmscenario “Les Intouchables”. We hebben hetzelfde verhaal ook in de reeks Leeslicht: Vrienden voor het leven. Dus op een iets hoger leesniveau (B1).
Zijn er leerlingen of cursisten die de smaak te pakken hebben en goed reageren op het boek? Hen kan je belonen met een nieuw boekje.
En jawel, ooit zullen de schoolpoorten weer opengaan. Vraag je leerlingen om hun boekjes dan weer mee te brengen. Zo kan de school heropstarten met een mooi aangevulde schoolbibliotheek!