In maart is het weer Jeugdboekenmaand. Het thema dit jaar is vriendschap. Dat is een leuk en relevant thema, want zeker voor kinderen en jongeren spelen vrienden en vriendinnen een cruciale rol in het leven. In onze boeken in makkelijke taal komt het thema vriendschap ook aan bod. Via verschillende invalshoeken en, zoals je dat van ons kan verwachten, met verhalen voor diverse leesniveaus.
Omdat vrienden zo cruciaal zijn voor jongeren, is het een onderwerp dat vaak terugkomt in jeugdboeken. Iedereen Leest, de organisator van de Jeugdboekenmaand, maakte een heel nuttige handleiding om empathie te ontwikkelen via boeken. Het staat vol interessante werkvormen om inleving via boeken te stimuleren bij inderen. Want wie zich kan inleven in verhalen, kan beter emoties van anderen aanvoelen. En als je dat kan, kan je vrienden maken.
In het normale aanbod aan kinder- en jeudgboeken wordt prachtige, fantasie- en beeldrijke taal gebruikt. Dat is fantastisch voor het leesplezier van jongeren die goed en graag lezen. Maar voor minder leesvaardige of taalzwakke jongeren is het reguliere boekenaanbod niet geschikt, omdat het taalniveau te hoog ligt.
En als je wil dat de lezer zich inleeft in een verhaal, moet die lezer het verhaal natuurlijk eerst en vooral goed begrijpen.
Gelukkig kunnen de jongeren die moeilijk lezen bij ons terecht. Want ook in onze boeken in makkelijke taal gaat het vaak over vrienden en vriendschappen.
We zetten ze hier op een rijtje:
De vele verhalen met het thema vriendschap voor verschillende leesniveaus maakt het mogelijk om, ook in een groep of klas met uiteenlopende taalniveaus, het in Jeugdboekenmaand. maart te hebben over dit raak gekozen thema.
Stel handig je eigen pakket samen met titels waar vrienden en vriendinnen een centrale rol spelen in het verhaal.
Deel dit bericht:
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.