Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Gormah Dade: Het verhaal van een taalambassadeur

gormah dadeVanaf nu kan je op onze website het boek van Gormah Dade bestellen. Gormah schreef dit boek samen met haar leerkracht Nederlands, om haar verhaal te kunnen vertellen en alle trauma van zich af te kunnen schrijven. Haar verhaal is uniek, en wat extra toelichting is zeker gepast bij dit aangrijpend, waargebeurd boek.

Gormah leerde Nederlands spreken toen ze vanuit Liberia naar Nederland verhuisde, maar dat betekende niet dat ze ook Nederlands kon lezen of schrijven. Deze beperking was de aanleiding voor een zware beproeving: omdat ze haar handtekening onder een lening had gezet, zonder deze te kunnen lezen, kwam ze met grote schulden te kampen. Om ervoor te zorgen dat ze nooit meer in een situatie als deze terecht kwam, besloot Gormah om te leren lezen en schrijven. Door haar motivatie en vastberadenheid is Gormah nu ook een taalambassadeur, maar, wat is dat eigenlijk, een taalambassadeur?

Volgens Stichting Lezen en Schrijven zijn taalambassadeurs (oud-)cursisten die vanuit hun eigen ervaringen aan uiteenlopende doelgroepen duidelijk kunnen maken hoe moeilijk en ingewikkeld het leven is als je niet kan lezen en schrijven. Taalambassadeurs spreken met bevoegden die het systeem kunnen aanpassen om het leven toegankelijker te maken voor laaggeletterden, maar zij spreken eveneens met de laaggeletterden zelf, om hen aan te sporen om zelf op cursus te gaan. Taalambassadeurs hebben dus een zeer belangrijke taak. Zij weten ook heel goed waar ze mee bezig zijn, want taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Dat betekent dat zij zelf het hele proces hebben doorlopen naar (digitale) geletterdheid.

Het is duidelijk dat Gormah haar taak als taalambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven heel serieus neemt. Met ondersteuning van haar leerkracht Nederlands schreef zij haar verhaal op om haar carrière als taalambassadeur met een vliegende start in te zetten. Op 8 september, op Wereldalfabetiseringsdag, stelt Gormah Dade samen met onze zusteruitgeverij Eenvoudig Communiceren, Stichting Lezen en Schrijven en de De Nationale Postcode Loterij haar boek met veel trots voor.

Wil jij nu het aangrijpende verhaal van Gormah lezen? Neem dan zeker een kijkje op onze website, waar je een heel ruim assortiment aan makkelijk lezen boeken kan vinden. Want net als Gormah willen wij laaggeletterdheid bestrijden. Onze missie is om dat te doen aan de hand van leuke, spannende, romantische en nog veel meer soorten verhalen! 

Volg ons op Facebook
Volg ons op LinkedIn
Schrijf in voor onze e-updates

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws