Recent verscheen weer het onderzoeksrapport Apestaartjaren, dat tweejaarlijks het digitale mediagebruik van jongeren in kaart brengt.
Een zeer opvvallende trend vergeleken met twee jaar geledern, is het toegenomen mediabezit bij kinderen (6 tot 12 jaar).
Liefst 56% van de kinderen heeft een eigen tablet en 53 procent heeft een eigen smarthpone.
Ze gebruiken die om filmpjes te kijken, spelletjes te spelen en te connecteren op sociale netwerken. Daar is de alleenheerschappij van Facebook trouwens achter de rug: jongeren zitten nu ook op Instagram, Snapchat en Youtube. Youtube is op alle leeftijden populair.
De digitalisering neemt dus nog steeds toe, ook bij kinderen en jongeren. Dat biedt natuurlijk fantastische mogelijkheden, maar er loeren ook enkele gevaren om de digitale hoek.
Kinderen en jongeren zijn zich niet altijd bewust van de risico’s en hebben het soms moeilijk om te doseren. Ouders spelen daarin een belangrijke rol, maar ook leraars en begeleiders op school hebben een grote verantwoordelijkheid.
Het centrale advies van de onderzoekers van apestaartjaren? Geef het goede voorbeeld, maar ook: praat en ga in dialoog over wat de kinderen en jongeren online doen.
Uit het rapport:
"Kinderen en jongeren brengen digitale media ook in de klas, sportclub, jeugdbeweging of kinderopvang binnen. Tijd om mediawijsheid op de agenda te zetten en digitale media af en toe in activiteiten te gebruiken."
Wij denken dan natuurlijk meteen aan onze doelgroep: kwetsbare jongeren, die moeite hebben om met taal en informatie om te gaan. Voor hen brengt de digitalisering nog extra uitdagingen mee. Leren hoe je digitale tools juist en verantwoord gebruikt is voor kwetsbare jongeren echt nietvanzelfsprekend.
Het Internet en ik, een van onze titels in de reeks Mijn leven, gaat over omgaan met computer, webwinkelen en sociale media. Er hoort een lespakket bij, dus perfect in te zetten in de les. En een mooi startpunt voor een "digi-dialoog".
Jongeren (maar ook volwassenen) die de digitale basisvaardigheden nog moeten verwerven kunnen daarvoor het digitaal oefenpakket Klik & Tik gebruiken.
Bij ons kan je het werkboek in makkelijke taal aanschaffen. Het legt uit hoe je een worddocument maakt, hoe je het internet inzet én hoe je e-mail gebruikt.
Loverboy is een boeiend en leerrijk verhaal in makkelijke taal voor jongeren. Het illustreert hoe chatten met een webcam flink uit de hand kan lopen. Met een lesbrief om de dialoog over dit gevoelige maar zeer aanwezige thema op gang te trekken, thuis of in de klas.
Deel dit bericht:
Lezen voor Iedereen
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.
Volg ons via Facebook