Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Leesbevordering en 'boekhaters'

ik lees nooit een boekOnze collega’s van Eenvoudig Communiceren gingen aan het begin van de maand naar het congres Naar Leeslekkerland. Daar woonden ze lezingen en wokshops bij over leesbevordering bij jongeren.

Renée van Boekel (Coen Jongerencommunicatie) vertelde uitgebreid over de doelgroep ‘jongeren’, en de grenzen van deze doelgroep. Volgens Renée mogen we jongeren niet over één kam scheren. In de doelgroep ‘jongeren’ moeten we een onderscheid maken tussen drie verschillende groepen: boeklovers, twijfelaars en boekhaters.

Boeklovers zijn goed voor 10% van de jongeren. Zij zijn al enthousiast over lezen en hebben dus enkel bevestiging nodig. 70% van de jongeren zijn twijfelaars, dat wil zeggen dat deze jongeren een uitgebreid interessegebied hebben en dat ze dus nog een duwtje in de rug nodig hebben om aan het lezen te geraken. Dan zijn er nog 20% boekhaters. Deze groep jongeren weet al goed wat ze willen en laten lezen dan buiten beschouwing. Dit onderscheid klinkt redelijk, want het is logisch dat elke jongere andere interesses heeft. Wat onze collega’s verbaasde was wat daarop volgde: het zou zó moeilijk zijn om boekhaters te overtuigen om te lezen, dat we ze best buiten beschouwing laten.

Wij steunen onze collega’s in hun verbazing bij deze uitspraak. De oorzaak dat mensen niet graag lezen is vaak omdat ze er niet goed in zijn. Deze ‘boekhaters’ zitten dan in een neerwaartse spiraal waarin ze lezen meer en meer vermijden. Wanneer mensen weinig of zelfs niet lezen wordt lezen ook steeds moeilijker, want je moet lezen – net zoals andere skills – oefenen en onderhouden om er goed in te blijven. Boekhaters vermijden lezen dus meer en meer, waardoor ze er slechter in worden en hun motivatie compleet verliezen.

Aangezien het aantal laaggeletterden in Vlaanderen en Nederland al zo hoog is kunnen we het ons niet veroorloven om de ‘boekhaters’ achterwege te laten. Lezen voor Iedereen zet zich, net als onze Nederlandse collega’s, in om lezen laagdrempelig en motiverend te houden voor mensen die moeite hebben met lezen. Onze boeken zijn geschreven in toegankelijke taal en we bieden een heel wijd assortiment aan genres en thema’s aan. Zo is er voor elke moeizame lezer wel een boek te vinden dat hun hopelijk uit de neerwaartse spiraal haalt. We moedigen onze lezers aan om dan te blijven lezen, zodat ze in een opwaartse spiraal geraken en hun leesvaardigheid verbeteren en onderhouden. Daar doen wij het voor!

Wil je graag meer weten over de leeservaring van anderen? Dan is Ik lees nooit een boek van Yvonne Kroonenberg een goede start. Yvonne is zelf schrijfster, en vertelt over haar leeservaringen. 

Volg ons op Facebook
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op Instagram
Schrijf in voor onze e-updates

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws