Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Boeken voor jonge lezers die Nederlands leren

Het is Jeugdboekenmaand en dan halen we alles uit de kast om leesdrempels weg te halen voor jonge, moeilijke lezers. Meer en meer kinderen en jongeren komen pas laat in contact met het Nederlands. Leuke, extra makkelijke kinderboeken helpen hen om hun kennis van het Nederlands op een heel plezierige manier uit te breiden. OKAN-leerkrachten in de basisschool probeerden onze extra makkelijke kinderboeken uit. Hoe dat ging, lees je in dit bericht.

Nederlands-leren-voor-kinderen

Mijn klas is een serie boeken voor kinderen vanaf 10 jaar die Nederlands leren. De derde graad van de lagere school dus. De verhalen spelen zich af in een gewone basisschoolklas. Het is een diverse klas, met kinderen uit alle windstreken. En die maken allerlei dingen mee: de hamster van Rawa die ontsnapt, de telefoon van Teun die kwijtraakt enLahip die denkt dat iedereen boos op hem is.

kinderboeken-nederlands-leren-cover

De boekjes sluiten echt goed aan bij de leefwereld van kinderen van die leeftijd. Ook de multiculturele samenstelling van het klasje is herkenbaar voor deze kinderen. Er staat weinig tekst op een blad en er staan ook heel leuke prenten in, gemaakt door de jonge illustratrice Elisa Zee. Kinderboeken auteur Annemarie Jongbloed schreef de verhaaltjes.

“Fijn dat het een echt boekje is. Kinderen hebben het gevoel dat ze een heel boek gelezen hebben desondanks de weinige tekst.
Leerkracht lagere school die met OKAN-kinderen werkt.

Feedback van leerkrachten

Via pedagogische begeleiders van anderstalige nieuwkomers hebben we de boekjes laten uitproberen door juffrouwen en meesters die OKAN-kinderen in hun klas hebben en die waren bijzonder enthousiast. Ze merkten op dat ze inderdaad goed leesbaar zijn en helpen bij het leren van de taal. Maar dat ze merkten ook dat de verhaaltjes uitnodigen om aan sociale vaardigheden te werken.

Zeker uitproberen dus! Een van de titels uit deze reeks (De hamster van Rawa) zit trouwens in het proefpakket dat we speciaal voor de jeugdboekenmaand samengesteld hebben.

Nederlands leren voor jongeren

Nederlands leren voor jongeren

De reeks Superrr gaat over een groep jongeren die in een supermarkt werken en daar samen spannende stapjes naar volwassenheid zetten. Het gaat bijvoorbeeld over eeen winkeldiefstal en over verliefd worden. In Emma en het ziekenhuis is de zestienjarige Emma alleen thuis als ze telefoon krijgt van de spoedafdeling van het ziekenhuis.

De Boekjes zijn dus heel goed inzetbaar om OKAN-tieners enthousiast te maken voor het Nederlands. De verhalen zijn geschreven door Mirjam Eppinga, die ook al de makkelijk lezen-jongerenreeks Flitsen schreef. Elisa Zee zorgde ook hier voor de illustraties.

Een van de titels uit deze reeks (Omer en het vliegticket) zit trouwens in het proefpakket dat we speciaal voor de jeugdboekenmaand samengesteld hebben.

Deel dit bericht:

 

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

Volg ons via Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws