Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Makkelijke boeken over pesten op school

Stuk Judith Visser

Pesten op school is helaas een hardnekkig fenomeen. Uit Gents onderzoek over pestgedrag op school blijkt dat bijna de helft van de Vlaamse jongeren slachtoffer is van pesten of cyberpesten. Dat zijn alarmerende, confronterende cijfers, ondanks alle campagnes tegen pesten. De UGent deed dit onderzoek bij 1600 Vlaamse scholieren tussen 12 en 18 jaar. Uit een ander onderzoek bleek dat leerlingen met migratieachtergrond vaker gepest worden en zelf ook meer pesten.

“Pesten blijft een onderschat probleem”, zegt pestexpert Gie Deboutte van Kies kleur tegen pesten. “De menselijke en maatschappelijke kost loopt hoog op.” zegt hij in Het nieuwsblad.

Wij hebben boeken met jongerenverhalen waarin het thema pesten wordt aangesneden. De boeken zijn een perfect startpunt om het thema te bespreken in de klas. Want bespreekbaar maken is een belangrijk onderdeel van de preventie en de strijd tegen pesten.

Onze boeken in dit thema zijn geschreven in makkelijke taal en dus zeer goed bruikbaar in het beroepsonderwijs.

Kans
(Cyber)pesten heeft een negatief effect op jongeren die gepest worden. Maar ook op de pesters en de omstanders. Daarom gaan onze makkelijk te lezen boeken Stuk en Loverboy over pesten. Elk boek vertelt het aangrijpende verhaal van een leerling op een middelbare school die te maken krijgt met pesten. De boeken geven klassen inzicht in de belevingswereld van pester en slachtoffer. Ook geven verhalen over pesten leerlingen de kans om meer te weten te komen over de (indirecte) gevolgen van pesten.

Loverboy, Marian Hoefnagel Eenvoudig CommunicerenLoverboy
Loverboy; een gevaarlijke liefde gaat over Susan. Ze wordt gepest op school. En het gaat niet goed tussen haar ouders. Dan leert ze Hector kennen via internet. Hij is lief voor haar en luistert naar haar problemen. Hector wil steeds meer van Susan weten. Maar ze is voorzichtig, schrijft ze in haar dagboek. Want je moet oppassen met mensen die je alleen via internet kent! Toch gaat ze steeds meer om Hector geven. En langzaam doet Susan dingen die ze nooit van zichzelf had verwacht. Loverboy maakt onderdeel uit van onze Reality Reeks.

Stuk
In Stuk wordt Elizabeth gepest door haar klasgenoten. Alleen Alec en zijn vriendin Riley laten haar met rust. Elizabeth vindt Alec heel leuk. Zo leuk dat ze besluit om zijn nieuwe vriendin te worden. En daar gaat ze erg ver in... Bij de spannende roman Stuk (onderdeel van de serie Misdadig) biedt Lezen voor Iedereen lesmateriaal aan. Stuk is verfilmd met een hoofdrol voor Jackie van Parijs.

Iwan en AnneIwan en Anne
In Iwan en Anne lezen we over verhuizen naar een nieuwe middelbare school. Iwan zit op een middelbare school in een vreemde omgeving en zijn zusje zit net in de brugklas. Toch heeft zij meteen veel vrienden. Iwan niet. Hij wordt een beetje gepest door een groepje jongens.
Als hij laat zien dat hij goed is in de sport freerunning, verandert zijn leven. En krijgt hij het meisje Anne waar hij stiekem al een tijdje verliefd op is.

Voor de klas
In Voor de klas! (Flitsen) moet Lars naar een andere school. Als hij de nieuwe lerares Frans helpt met het dragen van wat zware mappen, gaan een paar jongens hem pesten. Dan wordt het zadel van zijn fiets gestolen. Gelukkig heeft klasgenote Shana alles gezien.

Deel dit bericht:

 

 

Lezen voor Iedereen

Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Keurmerk Makkelijk Lezen

Volg ons via Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws