Van 9 tot 15 september 2019 loopt De Week van de Geletterdheid. Er is de hele week extra aandacht voor laaggeletterdheid en de obstakels die dat met zich meebrengt.
“Ouders” is het thema dit jaar. Een zeer relevant thema, want voor ouders die moeite hebben met lezen en schrijven is het onze talige en digitale maatschappij heel moeilijk functioneren.
Ouders krijgen, zeker in het begin van het schooljaar, een stroom aan brieven en e-mails van de school, van de sportclub, van de jeugdbeweging of een andere hobbyclub van hun kinderen.
Maar liefst tien procent van de ouders heeft moeite om de brieven en berichten van school goed te begrijpen!
De De Week van de Geletterdheid roept de scholen en organisaties op om aandacht te hebben voor duidelijke communicatie. Zodat ook ouders die moeite hebben met lezen en met taal, begrijpen wat ze moeten doen als ze een bericht krijgen over hun kinderen.
“Veel scholen hebben hier al oog voor, Maar het kan altijd nog beter”, zegt Joke Dejaeghere van de Federatie Centra voor Basiseducatie op de radio 1.
Bij Lezen voor Iedereen vinden we de bijzondere aandacht voor klare, duidelijke communicatie natuurlijk fantastisch. Het is een essentieel element om iedereen mee te krijgen in onze talige en digitale maatschappij.
Maar wij blijven ook hameren het verbeteren van de leesvaardigheid bij laaggeletterden. En dat kan, door leeskilometers te maken met gepaste fictieboeken.
Nog veel te vaak denken laaggeletterde volwassenen dat boeken lezen voor hen niet weggelegd is. Of dat ze enkel kinderboeken kunnen lezen.
Maar kinderboeken zijn echt niet de oplossing om volwassen moeilijke lezers met hun neus in de boeken te krijgen.
Of zoals onze directeur Ralf Beekveldt het uitdrukt in een interview met het Nederlandse dagblad AD: “Een kinderboek spreekt niet aan als je 40 bent. Je hebt familie, je hebt seks, je doet aan sport. Dan heb je andere interesses dan Pinkeltje. Misschien is Pinkeltje wel het niveau dat je nodig hebt, maar het raakt nergens je belevingswereld.”
Bij ons vinden laaggeletterden wel boeken op hun leesniveau én in hun belevingswereld. In de serie De Vlaamse reuzen bijvoorbeeld, kunnen de volwassenen proeven van Vlaamse topauteurs als Willem Elsschot en Elvis peeters. Dankzij de hertalingen in de serie Leeslicht kunnen ze kennismaken met straffe literaire romans.
Wie van misdaad houdt, vindt zeker een spannend makkelijk te lezen verhaal in de serie Misdadig en voor wie wil proeven van middeleeuwse literatuur, zijn er de verhalen in Literatuur voor beginners.
Vandaar onze suggestie voor de scholen: wijs niet alleen je leerlingen de weg naar lezen, maar zet ook de laaggeletterde ouders op weg naar een boek. Laat hen weten dat er eenvoudige boeken voor volwassenen bestaan. Dat ze die kunnen vinden in de bibliotheek, op het Makkelijk lezen-plein of in de Taalpunten.
Krijgen wij op die manier laaggeletterdheid ooit de wereld uit? De tijd zal het leren. Wij zetten in ieder geval ons werk voort!’
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Lezen voor Iedereen romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.